Başta Twitter olmak üzere sosyal medya kanallarının her cenahtan trollerin bir numaralı mekanı olduğu günümüzde evrensel bir gerçek. Ünlü olsun ünsüz olsun herkes bir gün sosyal medyada nefret dolu mesajların hedefi olabilir. Böyle durumlarda dünyaya küsenler, psikolojisi bozulup hayatına son verenler çoğunlukta olsa da olumlu sonuçlar çıkarmayı bilenler de yok değil. Bunun en son örneği Avustralyalı Susan Carland…

Kimdir Susan Carland? Melbourne'de bulunan Monash Üniversitesi’nde ders veren 34 yaşında bir sosyolog. Baptist bir Hıristiyan olarak Melbourne’de doğmuş. 17 yaşından itibaren başka inanç sistemleri üzerine araştırmalar yapmaya başlamış ve 19’unda Müslüman olmuş. 

Ülkenin en ünlü avukatlarından ve talk show sunucularından biri olan Waleed Aly’le evli. Aly’nin de kısa bir süre önce GQ dergisinin Yılın Erkeği ödüllerinde Yılın Medya Kişisi ödülünü aldığını düşünürsek çifte neden ülkenin en güçlü çiftlerinden biri muamelesi yapıldığını anlamak zor değil.

İSLAMOFOBİNİN KURBANI OLDU

Peki Carland’ı trollerin hedefi yapan şey ne? Dış görünüşü mü? Varlıklı bir insan olması mı? Yaptığı toplumsal analizler mi? Eşinin ünü mü? Hiçbiri değil Müslüman olması… 

Son dönemde Müslüman düşmanlığının hızla arttığı ülkelerden biri olan Avustralya kamuoyunun bir kısmı Carland’ı “terörist sempatizanı” diye yaftalamış durumda. Carland’a atfedilen sıfatlardan birkaçı ise “cahil”, “kurtçuk beyinli” ve “sarıklıları savunan geri zekalı”…

Ancak tüm bunlar genç kadını yıldırmaya yetmemiş. Carland, kendisine yönelik her nefret dolu tweet için UNICEF Avustralya’ya 1 Avustralya doları bağışlamaya karar vermiş ve 22 Ekim’de bu tweet’i paylaşmış:

BAŞKALARINI DA HAREKETE GEÇİRDİ

Geliri gelişmekte olan ülkelerdeki anneler ve çocuklara harcanacak kampanyası uluslararası kamuoyunda duyulmadan önce 1000 Avustralya dolarından fazla para toplayan Carland’ın projesi duyulunca başkalarını da harekete geçirmiş. En başta nefret mesajlarının sayısında gözle görülür bir artış olmuş. “Aldığım bazı nefret mailleri 140 karakterden uzun. Bazı mesajlar da ölmüş insanların bedenlerinin fotoğraflarıyla yüklü. Acaba bunlar için 1 dolardan fazla mı bağışlasam” diye düşünüyorum diyen Carland’a destek de yok değil elbette. 

“Bundan sonra size gönderilecek ilk 50 nefret mesajının sponsorluğunu yapmaya talibim” diyerek bağışlara destek vermek isteyenler olması bir yana Carland’dan ilham alarak çocuklar için çalışan vakıflara büyük miktarlarda bağışlar yapanlar da olmuş.

KUR'AN'DA YAZDIĞI GİBİ KÖTÜLÜĞÜ İYİLİKLE KOVMAK GEREKİR

Bugün Melbourne’ün en çok satan günlük gazetelerinden The Age’de bir köşe yazısı kaleme alan ve dünya medyasından günün en çok konuşulanlarından biri haline gelen Carland, projenin ilhamını Kur’an-ı Kerim’den aldığını ifade ediyor:

“Kur’an der ki ‘İyi ile kötü eşit değildir. Kötülüğü daha büyük bir iyilikle kovmak gerekir. Gelen mesajları engellemeyi, gizlemeyi, cevaplamayı ve yok saymayı denedim ama hiçbiri bana Kur’an’da emredildiği üzere karanlığı ışıkla kovuyormuşum gibi hissettirmedi. Bana atılan her kötü söz kurşunu için dünyada bir iyilik yaratmam gerektiğini hissediyordum.”