Teknoloji çağında gizli tehlike: Erken ergenlikDünyada son on yılda Türkiye’de ise son 5 yılda adını duymaya başladığımız ve çocukların gelişimini olumsuz etkileyen ‘erken ergenlik’ sorunu yaşanıyor. Çocuklarda normalde 10-12 yaş arasında olan ergenlik dönemi, 9-11 yaş arasında gerçekleştiğinde fizyolojik değişimlerle birlikte psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Günümüzün rahatsızlıklarından biri olan erken ergenlikle ilgili Taraf gazetesinden Miray Tamar'a konuşan Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz “Özellikle annelerin erken ergenlik belirtilerinin farkında olarak, çocuklarının gelişimini bilinçli olarak izlemeleri ve şüphelendikleri durumlarda uzman doktorlara danışarak gerekli önlemleri almaları gerekir” diyor.

ÇOK TEHLİKELİ TARIM İLAÇLARI

Büyükgebiz, büyüme hormonu eklenerek yetiştirilen meyveler, sebzeler, hormon verilerek büyütülen tavuklar, yumurta, et ve süt ürünleri çocuklarda hormon uyarısına neden olabileceğini belirtti. Üretim aşamasında kimyasal maddelerin kullanımının kontrollü olması gerektiğini vurgulayan Büyükgebiz, “Türkiye’de çok uzun zamandır tarımda kullanılan ilaçların içinde Pestisit diye bir madde var. Meyve ve sebzelerin üzerine serpilen pestisitler östrojenik etki yapıyor. Böcek ilacı bunlar. İspanya‘da tarımda bu maddeler kullanılırken maske takmak şart. Çünkü hava yoluyla da geçiyor. Tarım Bakanlığı 9-10 yıl önce bu ilaçları reçeteyle vermeye başladı” dedi.

PLASTİĞE DİKKAT

Plastik kullanımının da erken ergenliği tetikleme- sine ilişkin Büyükgebiz: “Plastiğin içinde fitalat diye bir madde var ve bu madde östrojenik etki yapıyor. Hatırlarsınız bir dönem yumuşak plastik oyuncaklar vardı. Çocuklar ağızlarına sokuyordu bu oyuncak- ları. Çok dikkatli olmak gerek. Pet şişeler, plastik oyuncaklar, tabaklar ve bardaklar da çocuklar için risk unsuru” diyerek aileleri uyardı.

ERKEN ERGENLİK NASIL ANLAŞILIR? 

Erken ergenlik, ergenliğe ait belirtilerin kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce görülmesi olarak tanımlanıyor. Hastalığın tedavisine ilişkin Büyükgebiz:  “İlaç veriliyor. Tedavi sırasında Pregesteron içerikli ilaçlar adet kanamasını durdurarak göğüs gelişimini de engelleyebiliyor. Bu ilaçların belirgin yan etkisi de yok. Erken ergenlik bir hastalık. İyi bir değerlendirme ve tanı sonrasında pregesteron içerikli ilaçlarla adet kanaması durdurularak göğüs gelişimi de engelleniyor. Gerçek ergenlik yaşı beklenip zamanı gelince bu ilaçlar kesilerek ergenliğin gelişmesine izin veriliyor”