Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun akaryakıttaki "tavan fiyatı" kararıyla tüm benzin ve motorin türleri için 2 aylık süre için litrede dağıtıcı ve bayi payında yüzde 30'a varan bir indirim yapıldı. Motorinde olması beklenen 14 kuruşluk indirimle son 10 günde sağlanacak toplam indirim 26-27 kuruşa ulaşacak. 
Alınan bilgiye göre, Kurul kararı, tüm benzin ve motorin türleri için 2 aylık süre için litrede dağıtıcı ve bayi payında yüzde 30'a varan bir indirimi içeriyor. Motorinde yaklaşık 51, benzinde yaklaşık 44 kuruş civarında olan pay 7-14 kuruş azalmayla 37 kuruşta sabitlendi. Böylece Kurul kararı Resmi Gazete'de yayınlandığında benzin ve motorinde 7 ile 14 kuruş arasında bir indirim yaşanacak. 

Kurul, bir süre önce katkılı motorinde payın yüksek olduğu konusunda şirketleri uyarmış ve 20 Mart'a kadar indirim yapmalarını istemişti. Şirketler de bu kapsamda katkılı motorinde geçtiğimiz günlerde 6 kuruşluk benzinde 2-3 kuruşluk indirim yapmıştı. Kurdaki rahatlamayla birlikte dün de motorinde 6-7 kuruşluk indirim kararı alınmıştı. 

Tavan fiyatı kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla motorinde olması beklenen 14 kuruşluk indirimle son 10 günde sağlanacak toplam indirim 26-27 kuruşa ulaşmış olacak. 

Sektördeki aktörlerin, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununun 10. maddesi kapsamında "en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak" kriterini sağlaması gerekiyor. Söz konusu hükmün uygulanması kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 4 Avrupa ülkesindeki fiyatları kriter olarak alıyor, bu ülkelerdeki akaryakıt fiyatları ile Türkiye'de uygulanan marjlar ile takip edilen ülkelerde uygulanan marjlar karşılaştırılıyor ve Türkiye'deki marjların yüksek olması durumunda tavan fiyat belirleniyor. 

Daha önce 2005-2008 yılları arasında akaryakıt fiyatlarına ilişkin yapılan inceleme sonucu, dağıtıcı ve bayi marjlarının "en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu dikkate alınarak" kriteri kapsamında incelenen ve fiyat uygulamalarının rekabetin bozulduğu, kısıtlandığı bir piyasada görülebilecek sonuçlarla benzerlik gösterdiğinin görülmesi gerekçesiyle 2 ay süresince uygulanacak akaryakıt fiyatlarının tespitine ilişkin 25 Haziran 2009 tarihli "tavan fiyatı" kararı uygulanmıştı. Söz konusu kararda dağıtıcı ve bayi üst sınır marjları benzin için 25 kuruş, motorin için 30 kuruş ve kırsal motorin için 27,5 kuruş belirlenmişti. Alınan Kurul kararı lisans sahiplerince davaya konu edilmiş, karara ilişkin iptal başvurusu Danıştay tarafından reddedilmiş ve dava Kurum lehine sonuçlanmıştı. 

Son olarak 29 Temmuz 2013 tarihli yazı ile yurt içi dağıtıcı ve bayi marjlarında, takip edilen AB ülkelerindeki dağıtıcı ve bayi marjlarına kıyasla son zamanlarda artış yaşandığının tespit edildiği, 7 Ağustos 2013 tarihine kadar marjların ilgili mevzuata uygun hale getirilmesi gerektiği konusunda şirketler uyarılmıştı. 


Her ne kadar şirketler tarafından düşük düzeyde bir indirim yapılmış olsa da marjların hala kriter alınan AB ülkelerinde aynı dönemde uygulanan marjların oldukça üzerinde seyrettiği tespit edildi. Şirketlerin uyarı yazısına yeterince cevap vermemesi nedeniyle bir kez daha tavan fiyat uygulanmasına gidildi.