Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi Süleyman Şah konaklama tesislerinde barınan Suriyeli mülteciler, vantilatörü klimaya çevirdiler.
Ülkelerinde çıkan iç karışıklıktan dolayı Türkiye’ye sığınan ve Akçakale Süleyman Şah konaklama tesislerinde barınan Suriyeli mülteciler vantilatörleri klimaya çevirdiler. Sıcakların kırk dereceyi bulduğu Şanlıurfa’da, insanlar sıcaklardan korunmak için ya evde klima karşısında serinlemeye çalışıyor ya da yeşil ve gölgelik alanlarda dinleniyor. Çadır kentlerde yaşayan mülteciler ise sıcaktan korunmak için kendilerine dağıtılan vantilatörleri klimaya dönüştürerek çadırlarını serin tutmaya çalışıyorlar.

Vantilatörden kima yapımını izlemek için tıklayın


Mülteciler öncelikle vantilatörün başlık kısmına dört köşeli bir sandık yapıyor. Bu işlemden sonra klimayı oturtacak bir sehpa monte ediyor. Ardından üstün tarafına bir damacana monte ediyor. Damacananın ucuna bağladığı hortumu iki santim aralıklarla deldirerek çepe çevre sardırıyor. Damacananın suyunu açınca eşit aralıklarla sular pamuk çuvalına damlamaya başlıyor. Vantilatör çalışmaya başlayınca ıslanan pamuk çuvalının ıslaklığı içeriye serin bir hava gelmesini sağlıyor. Çadır kentin neredeyse tamamında yapılan bu icat ile Suriyeli mülteciler serinlemeye çalışıyor.
9 nolu mahalle sakinlerinden ve beş çocuklu aile babası İsmail el İbrahim adlı mülteci aşırı sıcaklardan bu şekilde korunduklarını dile getirerek şu ifadelerde bulundu.”Gördüğünüz gibi vantilatöre önce bir sandık yaparak yerleştirdik. Daha sonra üzerine bir damacana yerleştirdik. Damacana ucuna bir hortum yerleştirerek, üsten aşağıya doğru suyun süzülmesini sağladık. Bu şekle aşağıya sızan su vantilatörün havayı içeriye çekmesiyle içeriye serin havanın gelmesini sağladık. Kırk derecelik sıcaklığı 15-20 dereceyi kadar düşürdük. Ne yapalım hava sıcak ve çocuklar dayanmıyor. Bu şekille çocuklarımızı serinleterek rahatlattık.”dedi.

Çadır kentte birçok Suriyeli mülteci çadırlarındaki vantilatörleri bu şekil sulu klimaya çevirerek sıcaklardan korunmaya çalışıyor.