Sivas'ta ölen PKK'lıların gömüldüğü alanda, aile mezarlığı satın alan aile, aynı yere gömdükleri babalarının mezarını açtırarak naaşını kontrol etti.
Sivas'ta 1996'daki çatışmalarda ölen PKK'lıların mezarlıkta gömüldüğü alanda, bilmeden aile mezarlığı olarak satın alan Keleş ailesi, aynı yere gömdükleri babaları Abdurrahman Keleş'in mezarını açtırarak naaşını kontrol etti.

32 PKK'lı öldürüldü

Sivas'ın Divriği İlçesi kırsalında 1996 yılının ekim ayında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren 32 PKK'lı ölü ele geçti. Sivas'a getirilen PKK'lıların cesetleri bir süre yakınlarının alması için morgda bekletildikten sonra, alan olmayınca da gerekli işlemler tamamlanıp, kentin en büyük mezarlığı olan Yukarı Tekke Mezarlığı'nda iki ayrı bölgeye defnedildi. Aradan yıllar geçtikten sonra ölen PKK'lılardan Diyarbakırlı terörist Nurkan Çam'ın kız kardeşi Ayten Öztürk, ablasının Divriği'deki çatışmada öldüğünü belirledi ve mezarının bulunması için savcılığa başvurdu.

Mezarlık 4 aileye satıldı

Yapılan soruşturmada, Nurkan Çam'ın 1996 yılında Yukarı Tekke Mezarlığı'na defnedilen örgüt mensupları arasında olduğunu belirledi. Çatışmada ölen teröristlerin gömüldüğü bölümün, mezarlıktaki görevlilerin dikkatsizliği nedeniyle 2004 yılında aile mezarlığı olarak 4 aileye satıldığı ortaya çıktı. Aile Mezarlığı yapılan aynı yere 2004 yılında yaşamını yitiren Abdurrahman Keleş ile Fatma Akgül defnedildi.

Savcılığın başlattığı  mezar nakli işleminde, PKK'lıların mezarlarının 2 metre derinlikte, sonradan defnedilen Abdurrahman Keleş ve Fatma Akgül'ün mezarlarının da 1.5 metre derinlikte olduğu belirlendi. Ardından da büyük bir gizlilik içinde  mezar nakli işlemi başlatıldı. PKK'lı teröristlerin kemiklerinin çıkartılması için önce üzerlerine defnedilen 2 vatandaşın mezarlarının altı kazılarak kalaslarla askıya alındı, ardından daha derindeki 16 PKK'lıya ait kemikler çıkartıldı.

Bu arada PKK'lı Nurkan Çam ile aynı yerde defnedilen diğer teröristlerin ailelerine de haber verildi. 16 PKK'lıdan 14'ünün kemikleri ailelerine teslim edildi. Diğer 2 PKK'lının kemikleri ise ilerde yakınlarının ortaya çıkması halinde teslim edilmek üzere aynı bölgede ayrılan bölüme yeniden gömüldü.

Mezarını açtırdılar

Durumdan haberdar olmadan aile mezarı olarak aynı yeri satın alıp 2004 yılında babasını defneden İrfan Keleş, gelişmelere tepki gösterdi. Belediyeye başvuran aile, PKK'lıların kemiklerinin çıkarılması sırasında babalarının mezarının da zarar görmüş ve kemiklerinin karışmış olabileceği şüphesiyle mezarın kontrol edilmesini istedi. Ailenin isteği üzerine Abdurrahman Keleş'in mezarı iş makineleri yardımı ile kazıldı. Mezarlıkta yapılan çalışmaları Abdurrahmen Keleş'in oğlu İrfan Keleş ile Almanya'da yaşayan kızı Aygül İmre ve Sivas'taki kızı Songül Keleş izledi. Keleş'in gömüldüğü yerde kemiklerinin düzgün durumda olduğunu gören aile rahat nefes aldı. Bazı yakınlarının bu sırada gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Yapılan çalışmalar sırasında Abdurrahman Keleş'in  mezar taşı iş makinesinin teması sonucu kırıldı. İncelemenin tamamlanmasının ardından  mezar yeniden kapatıldı. Alttaki cesetlerin çıkarılmış olması ve mevcut mezarın da zarar görmemesi nedeniyle ailenin  mezar yeri naklini istemeyeceği öğrenildi.