Aile içi şiddete maruz kaldığı için devlete sığınan kadınların derdi bitmiyor. İstismar ve şiddet sebebiyle ilkadım istasyonlarına getirilen kadınlar, burada fuhuş çetelerinin hedefi haline geliyor. İstanbul’da istismara uğrayan kadınların misafir edildiği bir ilkadım istasyonunda fuhuş skandalı yaşandı. 
İlkadım istasyonuna sığınan D.K., konukevindeki diğer kadınları fuhuş çetelerine pazarladı. Skandal, bir istasyon yetkilisinin D.K.’nın kuruma çok fazla giriş çıkış yaptığını tespit etmesiyle ortaya çıktı. Yetkilinin ifadelerine göre D.K., sistemin açığından faydalanarak ilkadım istasyonuna sığınıp. bir süre sonra ise ayrılıyordu. D.K.’nın ardından 10 ila 15 kadının daha konukevinden ilişiğini kesmesi, yetkililerin dikkatini çekti. İlkadım istasyonu kayıtları incelendiğinde, D.K. ve diğer kadınların kurumdan ayrılma tarihlerinin kesiştiği fark edildi. D.K. ile ayrılan kadınların fuhuş çetelerine pazarlandığını ise yine içlerinden birkaçı itiraf etti.


İlk adım istasyonunda çalışan Ö.Ç. anlatıyor: “D.K. adlı bir kadın geldi. Kadın burada epeyce kaldı. Her dışarı çıktığında yanında 15-20 kadın götürüyordu. Bu dikkatimizi çekti ve bir gün dışarı götürdüğü kadınlardan birkaçını alıp, ‘Ne yaptınız dışarıda?’ diye sorduk ve duyduklarımız kanımızı dondurdu. Meğer bu kadınları hem pazarlamış hem uyuşturucu vermiş hem de kendisi kadınlarla zorla ilişkiye girmiş. Biz ‘Neden bunu bize bildirmedin?’ diye sorduğumuzda ise ‘Bana çok para verdi’ ya da ‘Silahla tehdit edildik’ dedi. Tabii durumu hemen Bakanlığa bildirdik, kadını kurumdan men ettik, mağdur bayanları da tedavi altına aldırdık.”

Ö.Ç., bu konudaki kanun açığını, “Bu kadın daha önce de buraya girmiş. Kanuna göre bu kurumlar gelen her kadını almak zorunda. D.K. da bu şekilde şiddete uğramış rolü yaparak içeri giriyor. Kanuna göre kadın beyanı esas.” şeklinde anlatıyor. Bir başka yetkili ise görevlilerin durumu fark ettiği halde harekete geçmediğini iddia ediyor. Söz konusu kişi, “Buraya eşinden dayak yemiş kadın da geliyor, istismara uğrayan da, uyuşturucu bağımlısı olan da. Travma dereceleri ve tedavileri farklı.” diyerek, bir arada kalan bu kadınların birbirlerini olumsuz etkilediklerini vurguluyor. Şahit olduğu bir olayı anlatan yetkili şunları aktarıyor: “D.K.’nın rahat bir yaşam ve kolay iş vaadiyle çocuğunu burada bırakıp fuhşa başlayan kadınlar oldu. Bu kadınların aynı yerde olmaması lazım. Bu yüzden kadın konukevleri ve ilkadım istasyonlarında derecelendirme ya da ihtisaslaşma şart.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) İstanbul İl Müdürlüğü’nde çalışan başka bir yetkili ise “Her istasyon ve kadın konukevlerinde bu tarz sıkıntılar yaşanmıyor. Bu tarz vakaları öğrendiğimiz zaman hemen ilgilenip bakanlığa bildiriyoruz. Burada da benzer bir durum söz konusu. Kadınların yaşadıkları travmaya göre ayrılmaları artık şart. Kadın konukevleri ve ilkadım istasyonlarında ihtisaslaşmaya bir an önce gidilmeli.” diyor.

Her ay 5 yüz kadın başvuruyor

Kadın konukevlerine İstanbul’da sadece 1 yılda 6 bin kadın sığındı. İstanbul’da 8 kadın konukevi, 2 ilkadım istasyonu, 1 erkek konukevi ve 4 adet belediyelere ait konukevi var. ASPB İstanbul İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, buralara ayda ortalama 5 yüz kadın başvuruyor.