D-650 Karayolu üzerinde Sakarya Nehri kenarında Saçlık mevkisinde bulunan 50 haneli Kızılkaya Köyü sakinlerine, bir süre önce geyve Kaymakamlığı’ndan ’Evleriniz heyelan tehdidi altında. Nisan ayı sonuna kadar boşaltın’ tebligatı geldi. Köy sakinleri karara itiraz etti. Bölgeye gelen Sakarya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hüseyin Kaşkaş da köyün heyelan tehlikesi altında olduğunu belirterek, bir an önce evleri boşatmalarını istedi.




1975’TE NAKLEDİLMİŞLER

Köy sakinlerinden emekli polis memuru Hızır Çakmakçı köye gelen gazetecilere evlerinin boşaltılma kararına şaşırdıklarını belirterek şunları söyledi:

"Köyümüz 1975 yılında heyelan gerekçesiyle şu anki yere nakledildi. Köylüler o tarihte 124 bin lira da borçlandırılmıştı. Şimdi heyelan olduğu için ikinci kez taşınmamızı istiyorlar. Burada heyelan varsa, nedeni köyümüzün 40 metre altına yapılacak tünel. Bunun için yüksek seviyede dinamitler patlatarak heyelana neden oldular. Bizim buradan taşınmamızı isteyenler, madem burası heyelan bölgesi o zaman hızlı tren tünelini neden buraya yapıyorlar?"

YENİ EV İÇİN 48’ER BİN LİRA İSTİYORLAR

Evlerini tahliye kararıyla ilgili kendilerine herhangi bir bedel ödenmeyeceğinin de bildirildiğini belirten köy sakinleri, "Bizi yerimizden edenler gideceğimiz yerde yapılacak evler için de bizden 48’er bin lira istiyorlar. Bu nasıl bir iş anlamadık. Sıkıntımızı Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza ilettik" diyerek, birçok köylünün bu parayı ödemesinin mümkün olmadığını söyledi.

Bazı köylüler ise, köylerinin hemen altından geçen demiryolu hattı tüneli için yüklenici firmanın kendilerine kazıklı sistem ile hem demiryolunun hem de köylerinin güvenlik altına alınacağını söylediklerini öne sürerek, "Firma bunu söylerken afad’ın ve Geyve Kaymakamlığı’nın bizi evlerimizden çıkartmak istemelerinin altında başka şeyler olduğunu sanıyoruz" diye konuştular.