Barın Mahallesi ve çevresindeki alanlarda çekirge istilası köylüleri tedirgin etti. Vatandaşların tarlalarını biçemediklerini belirten köy sakinlerinden Hasan Barut, tüm arazilerinin çekirgelerin istilasına uğradığını ifade etti. Ekilen ürünlerinin çekirgeler tarafından talan edildiğini kaydeden Barut, çekirgeler nedeni ile uyuyamadıklarını da anlattı. Çekirgelerin yataklarının içine kadar girdiklerini bildiren Barut, yetkilileri göreve çağırdı. 

"GİDEREK ÇOĞALIYORLAR"

Sorunlarının sadece bu sene ile sınırlı olmadığını anlatan köy sakinlerinden Faruk Baran ise, çekirgelerin sayılarının 2 yıldan beridir sürekli arttığını söyledi. Bahar aylarında çiçeklerin açma döneminde çekirgelerin çoğalarak ürünlerine zarar verdiğini belirten Baran, soruna çözüm bulunmasını istedi.

Ürünleri çekirgeler tarafından talan edilen köylülerden Faik Kahraman da, "Bu sene biz toprağa hiçbir şekilde tohum bırakamadık. Seneye ekinlerimizden ürün alamayacağız. En güzel en şifalı yerinden pekmez yapılan barın üzümlerinin yaprakları azalmış ve sanki bağlarımızın içine kara keçi girmiş gibi olmuş. Ne dal kalmış ne de yaprak. Geçim kaynağımız olan bağlarımız yakında üzerinde hiç yaprak kalmayacak. Eğer bu çekirgelere karşı ilaçlama veya benzeri yöntemlerle önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda kesinlikle kuruyacak hale gelecek ve köyümüz yaşanmaz hale gelerek bizleri göçe zorlayacak" dedi.

Barın Mahalle Muhtarı Mehmet Bozkuş da, çekirgelerin evlerinin duvarlarını kapladığını söyledi. Bozkuş, "15 gün önce yemyeşil olan bu yerler çekirgeler nedeni ile kurudu. Yetkililerin bir an önce sorunumuza çözüm bulması tek dileğimizdir" diye konuştu.
Mehmet Ali Şahin adlı köylü ise, yolda yürüyemez hale geldiklerini belirterek, geceleri çekirgelerin evlerine girdiğini ve çocukların bundan çok korktuğunu söyledi. Şahin, "Çekirgelerin verdiği zararı en aza indirmek için köylülerle birlikte yeşillik alanlarda çekirge toplamaya başladık. Daha önceden 2-3 traktör ot aldıkları yerden şuanda yarım traktör otu zor alıyoruz. Bizim tek bir isteğimiz var, yetkililerin bir an önce köyümüzde gerekli keşif ve çalışma yapmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Dahil Şahin isimli köy sakini ise, şimdiye kadar böyle bir istila görmediğini belirterek, "76 yaşındayım, şu zamana kadar böyle bir afet görmedim.
Bu sene şu çekirgeler başımıza musallat oldu. Tarlamızda ot kalmadığı gibi şu an ormanımıza da dadandılar. Ağaçlarımızı kurutmak üzereler. Bağlarımız kurumak üzere. Sağlığımız büyük bir tehlike altındadır. Yetkililerden gerekli müdahalelerin yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.