Hafif hafif terliyorsunuz, göğsünüzün üzerinde ağır bir yük. Nefes alışlarınız hızlanıyor. Hareket etmek istediğinizde eliniz ayağınız beyninizin komutlarını almıyor. Bağırmak istiyorsunuz fakat sesiniz çıkmıyor. Gece uykusunda gölgelerle boğuşuyor, kimseyi yardıma çağıramıyorsunuz. 



Halk arasında bildiğimiz kadarıyla karabasan; uyku esnasında yaşanan bir gerilim sonucunda aniden uyanma gibi fiziksel sonuçlara neden olan bir durumdur. Uyku sırasında hissedilen korku ve panik birkaç dakika sürebilir. 

Peki karabasan nasıl oluyor?

Şifa Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Sultan Tarlacı, "Karabasan nedir?" sorusunu şöyle yanıtlıyor:

Karabasan halk arasında bazen kabus bazen de uyku sırasında hareket edememe, felç olma durumuna verilen addır. Bilimsel olarak da bunun adı uyku felcidir. Uyku felci sırasında kişiler uyandıklarının farkında olurlar ancak bedenlerini hareket ettiremezler. Bir nevi bilinç uykudan uyanır ama beden uyanamaz. Büyük bir korkuya kapılırlar ve de ses çıkarıp, bağırıp yardım almak isterler ancak sesleri çıkmaz. Bu nedenle çok büyük panik ve endişe yaşarlar. Uyku felci basit dediğim bu şekilde bir felç gibi olabileceği gibi daha ileri aşamalarda odada kötü birisi varmış, göğsünün üzerine birisi oturuyormuş, ayaklarından birisi çekiştiriyormuş gibi hisler de yaşayabilirler. Bazen bu karabasan yaşam boyu bir kez olabileceği gibi bazen bir gecede 10 kez olabilir. Genelde stres, uyku düzeni bozulması veya aşırı kafein alımı ile ortaya çıkabilir. Çok tekrar edenleri tedavi etmek gerekir. Ama yapılacak en iyi şey hareket edilemediğinde kendinizi sakince gözlemektir. Hareket etmek için çaba gereksizdir. Çünkü edemezsiniz. Zaten toplam bir dakika sürer ve mutlaka geçer.

- Rüyalarda neden sesimizi duyuramayız?

Uyku sırasında normal insanda felç olur ve istemli hareketlerimiz durur. Sadece solunum ve göz kaslarımız çalışır. Eğer kaslarımız felç durumunda olmasaydı uykuda tekme atar, yürüme hareketi yapar, uykudaki tüm hareketlerimiz bedenimize yansırdı. Normal olan sesin çıkmamasıdır. Ama bazı kişiler bilindiği üzere uykuda konuşurlar ve çığlık atar veya tekme atarlar. Rüyada yaşadıklarını bedenlerine yansıtırlar. Bu nadiren olabilir ama devamlı olması bir hastalık adını alır.