Sağlık ve Tarım Bakanlığı ile RTÜK iş birliğine gitti. Tüketiciyi yanıltan reklamlara ağır para, firma sahiplerine de hapis cezası verilecek. Tereyağına margarin katana uygulanan 12 bin liralık para cezası da iki katına çıkarılacak.

Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK bir araya gelerek tüketiciyi yanıltan hileli gıda üretimini masaya yatırdı. Toplantıda gündeme gelen çalışma kapsamında yaptırımların artırılması konusunda büyük ölçüde mutabakata varıldığı öğrenildi. Üzerinde çalışılan düzenlemeye göre sucuğa domuz eti katanın ya da tereyağına margarin katana uygulanan 11 bin 875 liralık idari para cezasının iki katına çıkarılması ya da iş yerinin kapatılması uygulanacak yaptırımlar arasında yer alıyor.

Ciro üzerinden para cezası

Bakanlık bürokratlarının hileli ve yanıltıcı gıda satışı yapan büyük işletmelerin bu yola başvurmaması için de ciro üzerinden para cezası kesilmesi formülü üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun açıkladığı ve firmaları en fazla zora sokacak yaptırım düzenlemesi ise hapis cezası olarak düşünülüyor. Bu kapsamda hileli gıda ve yanıltıcı reklam yapanlara para cezasının yanı sıra hapis cezası getirilmesinin hileye başvuran çok sayıda firmayı bu kararından vazgeçireceği belirtiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sektöre yönelik denetimleri de artarak devam ediyor.  Günlük yemek tüketimi yapılan yerlerin yanı sıra marketlerde de karışım ürünleri ve hijyene yönelik denetimler sürdürülüyor. 

Yüzde 100 dana etinde tavuk var

Tarım Bakanlığı’nın farklı şehirlerde son bir yıl içerisinde yaptığı denetimlerde ilginç sonuçlara ulaşılmıştı. Günlük yemek tüketimi yapılan yerlerde kıymalı pide ve kuşbaşılı pidenin içerisinden domuz eti çıkmıştı. Tereyağının içerisinde margarine, keçi sütünün içerisinde ise inek sütüne rastlanmıştı. Yüzde 100 dana etinin içerisinden ise tavuk eti çıkmıştı. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yanı sıra RTÜK’te hileli gıdalara karşı tüketiciyi korumak amacıyla televizyon reklamlarını mercek altına aldı. “Şu gıdayı alırsan tedavi olursun, her derde derman” gibi sloganların bulunduğu reklamlar yakından takip ediliyor. Vatandaşı aldatan ve sağlığı ile oynayanların sadece para cezası ile kurtulmasının yeterli olmaması gerektiğinin altını çizen üst düzey bir Tarım Bakanlığı yetkilisi cezai yaptırımların daha da artırılabileceğini vurguladı.