Ege sahillerinden  insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan 5’i tutuklu, 3’ü gıyabi tutuklu 19 sanık hakkında açılan davada, önce İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ardından da Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi ’yetkisizlik’ kararı verdi.
Uyuşmazlık üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, davanın Söke Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi. Mahkemenin belli olması, düğün gecesi gözaltına alındıktan sonra tutuklanan sanıklardan Suriyeli Husain R.’nin müstakbel eşi M.H.’yi sevindirdi.

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri,  insan kaçakçılığı yapan şebekeyi takibe aldı. Polis, özellikle Didim ile Ayvalık sahillerinden yasadışı yollarla yurt dışına insan kaçırdıkları tespit edilen çeteye, geçen yıl Haziran ayında İzmir merkezli operasyon düzenledi. Polisin operasyon için gittiği adreslerden biri de İzmir’in çiğli İlçesi’ndeki, Suriyeli çift Husain R. ile M..H.’nin düğün evi oldu. Suriye uyruklu Husain R. ile 3 akrabasının da arasında olduğu 19 kişi gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden üzerinde damatlığı bulunan Husain R. ile Bahri G., Demir D., Mustafa H. ve Iyman H. tutuklanıp cezaevine gönderildi. Husain R.’yi evleneceği  gelin M.H., bir çantaya koyduğu gelinliği ile adliyede bekledi. Eşinin tutuklanması üzerine genç kız gözyaşlarına boğuldu.

Soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı 200 sayfayı geçen bir iddianame hazırladı. İddianamede örgütün bugüne kadar yasadışı yollarda Didim Mavişehir, Tekağaç Mevkiii ile Ayvalık’ı kullandıklarını yakalanmamak için şifreli konuştuklarını vurguladı. Savcı, örgüt lideri konumunda olan Iyman H.’ye ’suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’, ’yasadışı yollarla insan ticareti yapmak’ ve ’rüşvet’ suçlarından toplam 460 yıl, damat Husain R.’ye 142 yıl, Bahri G.’ye 179 yıl, Demir D.’ye 155 yıl, Mustafa H.’ye 227 yıl ve diğer sanıklara da 3 ile 227 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaları için dava açtı.

Dava dosyasını inceleyen İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, ’yetkisizlik’ kararı verip, dosyayı suç yeri olan Söke Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de esas numarası verip kabul ettiği dava dosyasını inceledi. İnceleme sonrası bu mahkeme heyeti de ’yetkisizlik’ kararı verdi.

Davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, suçun işlendiği bölgeye göre davaya Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakmakla yükümlü olduğuna karar verdi. Böylece Yargıtay, iki mahkeme arasındaki yetkisizlik konusundaki uyuşmazlığı noktaladı.

Suriyeli damadın avukatı Atilla Akın, yargılamanın yapılacağı mahkemenin belli olmasına, en çok müvekkilinin düğün gecesi gözaltına alındığında, gelinliklerle adliye kapısında gözyaşı döken, evleneceği M.H.’nin sevindirdiğini belirtti. Akın, Suriyeli genç kızın her gün müstakbel eşini ziyaret etmek için cezaevine gittiğini ve gözyaşı döktüğünü de anlattı.