Edirne’ye gelen turistler davul zurna ekibiyle karşılanınca önce bir şaşıp kalıyor. Turistler toprağa bastıkları gibi ise göbek atıyor.
Edirne’ye gelen turistler davul zurna ekibiyle karşılanıyor. Düğün sezonunu kapatan davul zurna ekipleri, yönünü turistlere çevirdi. Otobüsten inen turistleri davul zurnayla karşılayan ekip, bahşiş toplayarak evlerine ekmek götürmek için mücadele ediyor.
Kente ayak basan göbek atıyor
Edirne’yi günde yurt içi ve yurt dışından binlerce kişi ziyaret ediyor. Sarayiçi Er Meydanı ve Balkan Savaşı Şehitliği’ni gezmek için gelen otobüsleri 4 kişilik davul zurna ekibi karşılıyor. Ekip, otobüslerden inen turistleri, kentte ayak basar basmaz 9-8’lik ezgilerle havaya sokuyor. Turistler, kentte iner inmez tarihi eserleri gezmeden göbek atmaya başlıyor.
Ekmek parası kazanmak için zurna çaldığını belirten Kar Civaş, “Buraya çocuk çocuğa 5-10 kuruş para almaya geliyoruz. Memnun kalıyorlar. Gönlünden kopan para veriyor. Kopmazsa vermiyorlar” dedi.
Remzi Özgülen, kış aylarının başlamasıyla işlerinin azaldığını ifade ederek, “Şu anda iş sahamız yok. İş sahamız olsa buraya gelmeye mecbur kalmayız. Çalgıcı olarak kimse bize değer vermiyor. Güzel bir işimiz olsa sigortalı çalışacağız. Mehteran takımımız yok. Biz sezonlarda düğünlere gidiyoruz. 3-5 ay çalışarak kışlık paramızı topluyoruz. Havalar soğuyunca sobanın yanında oturuyoruz başka ne yapalım. Artık nisan ayını, Kakava Şenliklerini bekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Turist rehberi Nihan Arıcı, Balkan Savaşı Şehitliği’nde davul zurna seslerinin olmaması gerektiğini belirterek, “Edirne deyince müzik akla gelir aslında. Müzik güzel bir şey ama bu alanda ben çok uygun olduğunu düşünmüyorum. Bu alanda Balkan Savaşı Şehitliği mevcut. Başka bir alanda uygun olabilir” dedi.
Çanakkale’den Balkan Savaşı Şehitliği’ni gezmeye gelen Bestak Gün, “Edirne’ye ilk defa geldi. Bizi çok güzel bir şekilde karşıladılar. Çok mutluyum. Çok güzel göbek attık. Şehitliği gezmeye devam ediyoruz” diye konuştu.