İstanbul’da toplu taşıma araçlarında  ses sentezi teknolojisiyle durak isimlerini seslendiren, her gün yaklaşık 5 milyon insanın kulaklarında aşina olan sesin sahibi Gül Selçuk, her gün milyonlara ulaşan sesiyle insanlarla sürekli iç içe olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.
SESTEK firmasının geliştirdiği  ses sentezi teknolojisi İstanbul’da toplu taşıma araçlarında, durak isimlerini seslendirmek için kullanılıyor. Milyonlarca insana kolaylık sağlayan bu uygulamada, sentezlenerek kullanılan sesin sahibi Gül Selçuk, her gün milyonlarca insanın sesini duymasından mutluluk duyduğunu belirtti.




"Kendi sesimle yolculuk yapmak garip"

Uzun yıllardır medya sektöründe çeşitli kurumlarda görev yapan Gül Selçuk, toplu taşıma araçlarını kullanırken kendi sesiyle yolculuk yapmanın garip bir duygu olduğunu ifade etti. SESTEK teknoloji firmasının üretimi olan sistemin özellikle görme engelliler için çok yararlı olduğuna dikkat çeken  Gül Selçuk konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlara yardımcı olmak güzel bir duygu. Her gün milyonlarca insana yardımcı oluyorum. Çünkü herkes İstanbul’da oturmuyor başka yerden gelenler de var. Ben bile İstanbul’un bilmediğim yerlerine giderken nerede olduğu, hangi durakta olduğumu bilmek adına da güzel bir teknoloji. Diğer yandan da kendi sesimi duyduğum zaman enteresan geliyor. Uykuda olan insan için benim sesimi her durakta duymak nasıldır bilmiyorum ama insanlara yardımcı olmak duygusu bende daha ağır basıyor. Her gün milyonlarca insanla iç içeyim, güzel bir duygu.”

Text-to-Speech olarak da bilinen konuşma sentezi teknolojisinin geliştirilmesi sürecinde binlerce kelime seslendirdiğini belirten Selçuk, 14 yaşında başladığı seslendirme işinde insanlara sesiyle ulaşabildiği için sıcak bir bağ oluştuğunu sözlerine ekledi.

SESTEK Türkiye'de bir ilke imza attı

Diğer yandan teknolojiyi üreten, Prof. Dr. Levent Arslan’ın kurduğu ve Serdar Karadayı’nın Genel Müdür’ü olduğu SESTEK firması, toplu taşıma araçlarında kullanılan sesli bilgilendirme sisteminin geliştirilebilir olduğuna dikkat çekiyor.

SESTEK Genel Müdürü Serdar Karadayı, teknoloji Türkiye’de Türkçe olarak satan ilk firma olduklarını söyledi.  Ses teknolojileri alanında Türkiye ve dünyada en başarılı şirketlerin arasında olduklarının altını çizen Karadayı konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İnsan sesi kullanmak çok maliyetli. Her an acil durumlarda kullanamayacağınız bir durum. Aynı zamanda insan sesini de her ortamda kullanamazsınız. Örneğin veri tabanından bilgi çekip müşteriye okunması gerektiği durumda bu sistem olmadan bunu başaramazsınız. Ya canlı bir insan bunu okuyacak ya da bu tür yazılımlarla hayatınızı kurtaracak. Bizim tek amacımız, bu teknolojinin insan sesine en yakın  ses olmasını sağlamak. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.”

Karadayı ayrıca, teknolojinin en önemli hedef kitlesinin görme engelli vatandaşlar olduğunun altını çizdi. Serdar Karadayı, teknoloji ile görme engellilerin telefon, bilgisayar gibi cihazları kolayca kullanabildiğini sözlerine ekledi.