Işık, yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik  Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) ülke ithalatında önemli bir yer tutan akıllı  telefonların milli olarak geliştirmesi için çağrıya çıktığını söyledi.
Akıllı  telefon ve bileşenleri ile engelliler için akıllı telefon geliştirebilecek özel  sektör kuruluşlarına proje üst sınırı 36 ay olmak koşuluyla 5 milyon lira destek  vereceklerini kaydeden Işık, bu sayede cari açığın kapatılmasına katkı sağlamayı  amaçladıklarını belirtti.

TÜBİTAK 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında bunu gerçekleştireceklerini  anlatan Işık, "Akıllı telefonlar Türkiye'nin ithalatında çok önemli yer tutuyor.  Her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık cep telefonu ithal ediliyor. 'Ben bu işi  yaparım' diyen şirketler bize başvuru yapacak. Biz bu şirketlerin yeterliliğini  denetleyerek şartları tutturan firmalara destek vereceğiz. Şirketler projeye tek  de ortaklı da başvurabilecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye her yıl ortalama 10 milyon akıllı telefon geldiğine dikkati  çeken Işık, "Geçen yıl 12 milyon 200 bin civarında cep telefonu ithal edildi.  Yani 2012 yılına göre yüzde 14,8 oranında artış gerçekleşmiş durumda. 2007-2013  yıllarını kapsayan dönemde toplam 11,7 milyar dolarlık 90,7 milyon cep telefonu  ithal edildi. Bu rakamlar sektörün büyüklüğünü ortaya koyuyor" diye konuştu.

Her alanda yerlileşme

Bakan Işık, 2023 hedefleri doğrultusunda her alanda millileşmeyi  hedeflediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"TÜBİTAK TEYDEB tarafından başlatılan çağrı ile akıllı telefon  alanında ulusal bilgi birikimine katkı sağlayacak, yerli teknolojilerin oluşmasına ve gelişmesine imkan hazırlayacak ve uluslararası boyutta yenilikçi  özellikler barındıran akıllı mobil cihaz bileşenlerinin yurt içinde  geliştirilmesini sağlayacak projeleri destekleme kararı aldık. Çağrı kapsamında  uluslararası boyutta yenilikçi özellikler barındıran, katma değeri yüksek  telefonlar geliştirmeyi hedefliyoruz." Teknolojinin dünyayı herkes için eşit kılacağını kaydeden Işık,  "Teknolojiye herkesten daha çok ihtiyaç duyan engelli insanların yeniliklerden  yeterince yararlandığı söylenemez. Akıllı telefonlar tüm dünyada alışkanlıkları  değiştirirken, engelli insanlar bu son teknoloji ürünlerden yeterince  faydalanamıyor, biz bu çağrıda engelli vatandaşlarımızı da düşündük. Görme ve  işitme engellilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bütünleşik cihaz  geliştirilmesi başlığıyla da bu alandaki eksikliği gidermeye çalışacağız"  değerlendirmesinde bulundu.