Semt pazarı için köyden gelenlerle ilçe nüfusunun yoğunluğunun arttığı pazartesi günleri sela okunması geleneğinin ne zaman başladığı bilinmiyor. Öğle namazına 30-45 dakika önce okunan selanın ardından camilere giden vatandaşlar, vaazı dinleyip namazlarını kıldıktan sonra işlerinin başına dönüyor.

Torul Müftüsü Osman Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, selanın, cuma ve cenaze namazlarından önce minarelerden Hazreti Muhammed ve diğer peygamberler için okunan bir dua olduğunu söyledi.
İslamiyetin ilk yıllarında sela okunmadığını ifade eden Karagöz, "Cuma namazından önce sela verme, 1300'lü yıllarında Mısır hükümdarı Melik Nasır Kalavun'un talimatıyla uygulanmaya başlanmıştır. O günden bu güne gerek cuma namazları gerekse bayram ve cenaze namazlarından önce, bazı Ramazan gecelerinde, Hazreti Peygamberimize dua mahiyetinde minarelerden okunan güzel bir namedir" dedi.

-"Güzel bir gelenek"
Torul'da göreve 4 yıl önce başladığını anlatan Karagöz, şunları söyledi:
"İlçenin semt pazarının pazartesi olduğunu öğrendim. Halkın yoğunluğu ile karşılaştım. Öğle namazından önce sela okunduğunu fark ettim. Pazartesi günleri kalabalık halka vaaz edildiğini, bu nedenle sela okunduğunu öğrendim. Torul'a has bir gelenek olan pazartesi günleri sela okunması, benim de hoşuma gitti. Buna müdahale etmedim ve devamını uygun gördüm. Gayet güzel bir gelenek. Halkımız da biz de memnunuz."
İlçede esnaflık yapan 86 yaşındaki Ahmet Yavuz, 50 yıllık esnaf olduğunu belirterek, "Kendimi bildim bileli pazartesi günleri sela okunur. Biz de dükkanlarımızı kapatır, namazdan önce müftü ya da imamların verdiği vaazı dinleriz. Namazımızı kıldıktan sonra işimizin başına döneriz" diye konuştu.