Bakanlar Kurulu kararıyla 2008 yılında kurulan, Türkiye'nin tek madde bağımlılığı enstitüsü olarak hizmet veren, tedavi ve yerli ilaç geliştirme çalışmalarını yürüten Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, dünyada yaygınlaşan uyuşturucu madde kullanımına ilişkin araştırma sonuçlarını açıkladı.

Enstitünün Poliklinik Sorumlusu Doç. Dr. Ender Altıntoprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madde bağımlılığının beyinde kalıcı değişiklik ortaya çıkardığını, sentetik kannabinoidin ise çok hızlı bağımlılık yaptığını belirtti.

YENİ TEHLİKE GELMESİN

Esrar bağımlılığı olanların büyük çoğunlukla sentetik kannabinoid kullanımına başladığını da belirlediklerini söyleyen Ender Altıntoprak, özellikle Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde kullanımı yaygınlaşan yeni bir uyuşturucu maddeyle de ilgili uyarıda bulundu.
Avrupa gençleri arasında psikositimülan türü bir madde kullanımının arttığına işaret eden Altıntoprak, şu bilgileri verdi:
"Bu madde kullanımında 5 yıl içinde patlama olabilir. Tehlikeli bir gidiş söz konusu. Bu madde beynin uyarılmasını sağlıyor. Sentetik maddeler gibi merdiven altında çok da hijyenik olmayan koşullarda üretiliyor. Yıkımı çok hızlı ortaya çıkıyor. Şu anda Avrupa'da ciddi problem olmaya başladı. Çok pahalı da değil. Tehlikeli olma nedenlerinden biri de bu. Yayılımın önlenmesi için yapılabilecek tek şey şu anda polisiye tedbirleri almak."

AİLELERE BİR UYARI

Gençleri uyuşturucu maddelerden uzak tutmak için çeşitli eğitimler düzenlendiğini ama en büyük görevin ailelere düştüğünü anlatan Doç. Dr. Ender Altıntoprak, özellikle ailedeki karar verme süreçlerine çocukların da dahil olmasını ve "hayır" demeyi öğrenmesi gerektiğini belirtti.
Müzik ve spor faaliyetlerinin insanları uyuşturucudan uzak tutmak için bir yol olduğuna değinen Altıntoprak, bir grubun içinde yer almanın ve sevdiği insanlarla sohbet etmenin gençler için rahatlatıcı olduğunu da sözlerine ekledi.