Araştırmacılar insanların gece gördüğü rüyaları nasıl hayırlayıp hatırlamadığı hakkında araştırmalarda bulundu. Fransız araştırmacılara göre insanların iki tip rüya gördükleri ve bunların hatırlanabilecekler ve hatırlanamayacaklar olarak ikiye ayrıldığı belirtildi.

İKİ TİP İNSAN VAR

Araştırmacıların edindiği bilgilere göre bir bölüm insanlar her sabah uyandıklarında gördükleri rüyaları hatırlarken bir kısımın ise nadiren uyandıklarında gördükleri rüyaları tespit edebildiği belirtildi. Fransız araştırma lideri Perrine Ruby, Lyon Neurosbilimsel Araştırma Merkezi'nde bu iki tip rüya göre insan çeşitlerini incelediği belirtildi.

Araştırmacıların elde ettiği verilere göre beyinde bulunan temporo-parietal kavşak ile bilgi işlem merkezinde buluşan paralellere sahip olanların rüyalarını daha rahat bir şekilde hatırlayabildiği belirtildi. Beyin bu bölgesinde oluşan aktivite artışı rüyalar kodlamasını kolaylaştırdığı ve bellekte daha rahat saklandığını belirtildi.

Nöro Fiziko Farmakolojik (Neuropsychopharmacolojik) çalışmalara göre beyninde rüya saklayanların diğer türe göre daha çok uyku sırasında uyandığı ve uyku sersemi şekilde daha çok kalktığı bu sayede beynin rüyaları kaydetmesinin kolaylaştığı belirtildi.

Kısa beyin tepkimelerinin gece boyunca uyanmalara teşvik edebilirliği ve böylece kısa süreli uyanıklığın rüyaların hafızaya kaydedilmesini kolaylaştırdığı saptanmıştır.

Yani araştırmadan çıkarılan sonuca göre uyandığında rüyalarını hatırlayabilen kişilerin rüya görme sırasında yarı uyanıklık hale gelmesi ile beynin rüyayı kaydetmesini kolaylaştırdığı ve bu aktivitenin daha kusursuz bir uyku yaşayanlar göre daha rahat hatırlamayı kolaylaştırdığı belirtildi.