Hafta sonunda pikniğe giden doğa fotoğrafçısı öğretmen Giray Kocaman, avlanması yasak olan bir yaban keçisi vurulmuş ve derisini yüzmeye çalışan 2 kişinin fotoğraflarını çekti. Önce fotoğrafları çeken Kocaman, daha sonra durumu jandarma ekiplerine ihbar etti. ,

Fotoğraflarının çekildiğini fark eden kişiler, yüzlerini gizlemeye çalıştı. Bir kişi Peri Nehri’nden karşıya geçip geldiği aracına binerek kaçmaya çalışırken, diğeri de keçinin başından ayrılıp ormanlık alanda saklanmaya çalıştı.
Öte yandan kafası kesilen dağ keçisi leşi dağlık alanda bırakıldı. Dağ keçisinin leşini yakından çekmeye giden Doğa Fotoğrafçısı öğretmen Giray Kocaman’ı korkutmak isteyen avcılar havaya taciz ateşi açtı.Fotoğrafçı Kocaman, bu yüzden geri dönmek zorunda kaldı.
Jandarmaya yapılan ihbar sonucu araçla kaçan İmdat Ç. (20), Karakoçan İlçe Jandarma Merkez Karakolu’na bağlı ekipler tarafından yolu kesilerek gözaltına alındı. Karakolda ifadesi alınan İmdat Ç., çekilen fotoğraflarla birlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar Karakoçan Şube Müdürlüğü’ne tutanakla teslim edildi. Gerekli işlemlerin yapılması ve soruşturmanın başlatılması amacıyla Tunceli’nin Mazgirt Jandarma Komutanlığı’na yazı yazı yazılarak İmdat Ç., serbest bırakıldı. İmdat Ç.’nin ifadesinde, önce dağ keçisini öldürmeyle alakasının olmadığını söylese de fotoğrafları gördükten sonra suçunu ittiraf ettiği ancak kaçan diğer kişiyi tanımadığını söylediği öğrenildi.

Geçen yıl Haziran ayında aynı bölgede, yaban keçisini vuran bir kişiye 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 12’nci maddesindeki fıkraları gereğince toplam bin 360 lira idari öi 24 bin lira da tazminat olmak üzere 25bin 360 lira para cezası verilmişti.

KAÇAK AVLANAN DAĞ KEÇİSİ KENT MERKEZİNE GETİRİLDİ

Kaçak avcılar tarafından öldürülen dağ keçisinin leşi, Tunceli Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kent merkezine getirildi. Dağ keçisinin leşi, duyarlılık yaratılması için Seyit Rıza Meydanı’na bırakılarak halka teşhir edildi.

Öte yandan 3 kişi oldukları belirtilen 3 kaçak avcıya, Tunceli Milli Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 5’er bin lira olmak üzere 15 bin lire para cezası kesilerek, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Tunceli Mili Parklar ve Doğa Koruma Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, kaçak avcılardan ele geçirilen ölü dağ keçisinin halka gösterildiği alanda yaptığı konuşmada, "Yaban hayatını koruma konusunda son derece kararlı bir çalışma yürütmekteyiz. Bu konuda Tuncelili vatandaşlar bizlere son derece yardımcı oluyor. Ama çevre illerden ve bölgelerden ilimize gelen kaçak avcılar, zaman zaman bize sıkıntı yaratabiliyor. Mazgirt İlçemiz’de kırsal alanında dağ keçisi avlayan kimliği belirlenen 3 kişiyi tespit ettik ve jandarma ile yaptığımız işbirliği sonucu, kişilerden ikisini yakaladık. Diğeri de yakalanacak. Tunceli halkı, dağ keçilerinin avlanmaması ve korunması için inanılmaz bir çaba içinde ve halkımızın kutsal saydığı ve sahip çıktığı değerler, bizim için çok önemli. Kaçak avlanmanın önüne geçmek için gece gündüzçalışıyoruz, bu avı yapanlar hakkında idari ve adli işlem başlatılmıştır. Kaçak av yapan şahıslara 15 bin lira idari para cezası kesilmiştir" dedi.