Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Asırlık Tecrübe ve Yaşam Ödülü"nü verdiği, 8 çocuk, 24 torun, 10 torun çocuğu sahibi 116 yaşındaki Fadime Eren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çay daveti yaptı.
Fadime Eren, bir asrı geçen yaşantısı boyunca hafızasından silinmeyen olayları anlattı.

ANNESİNİ HİÇ GÖRMEDİ

Eren, Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinin İnebeyli Köyü'nde 1900 ya da 1901 yılında dünyaya geldiğini aile büyüklerinden duyduğunu ifade etti. Annesini hiç görmediğini, kendisini babaannesinin büyüttüğünü söyleyen Eren, "Bugüne kadar bu can neler gördü, neler. Yine de o günlere de şükür bugünlere de. Allah bizim gördüğümüz zor günleri sizlere göstermesin." ifadelerini kullandı.
İki kız kardeş olduklarını belirten 116 yaşındaki Eren, annesinden sonra babasının evlendiğini ancak babasının hastalığı nedeniyle başka kardeşleri olmadığını söyledi.

EŞİ ÖLELİ 30 SENE OLDU

Eren, ailesini anlatırken "Beş analık elinden geçtim, 13 çocuk anasıyım ölenlerden başka sekiz çocuğum var, beş kız üç oğlan. Çocuklarımız Ankara'ya, Almanya'ya gurbete gitti. 24 torunum, 10 da torunumun çocukları var. O sıkıntıda, o günler bambaşkaydı, kıtlık bir yandan harp bir yandan. Cumhuriyet benim çocukluğumda ilan edilmişti, geçim derdinden 13-14 yaşında evlendirirlerdi. Eşim öleli 30 sene oluyor, çocukların yanındayım." ifadelerini kullandı.
Eşinin vefatına kadar köylerinde eşiyle birlikte çiftçilik yaparak geçindiklerini aktaran Eren, "Geceleri ip dokuma vardı astarda, gaz çırası yaktık bilirim, ondan sonra elektrik geldi, lamba çıktı, sevindik lambayla oturduğumuza. İyi kötü, acı tatlı yaşadık." dedi.

ŞAPKA DEVRİMİNE TANIKLIK ETTİ

Eren, çocukluğunda giyecek ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini, kıtlık yaşadıklarını bu nedenle o günlerini özlemediğini, okula ise gitmediğini belirterek, "O zaman mektep ne arar, köy okulunda dini hoca okuturdu, o günlerde o vardı. Okuma yazmayı öğrenemedim, bizim günümüzde göstermediler." diye konuştu.
Sultan 2. Abdülhamit Han'ın tahttan indirilişine, şapka devrimine tanıklık eden Fadime Eren, çocukluk yıllarına ilişkin şunları anlattı: "Babamın bir püsküllü fesi vardı, pek meraklıydı ona, fesi kaldırıp da şapkayı getirdiklerini biliyorum. Harp, Yunan harbi mi? Takır takır topların atıldığını, vurulduğunu hatırlıyorum. Babaannem bizi dışarı çıkartırdı; 'Yavrum, Sultan Abdülhamit'i indirip bir adam çıkacakmış tahta o başa geçecekmiş.' Büyüklerin böyle dediklerini hatırlıyorum. Sultan Abdülhamit zamanında çocuktum, 'tahttan indirilmiş' söylentilerini hatırlıyorum."

ASIRLIK NİNENİN FELÇLİ TORUNU İÇİN AKÜLÜ ARAÇ İSTEĞİ

Tarlalarında zor şartlarda ekin işlediklerini söyleyen Eren, "Ekini meydana getirirdik, harman yerinde kar yağardı, devlet memurları gelecek öşürü kesecek de bize verecek, gerisini kendi alacak. Dallarımızda torba ile malımızı hırsız gibi alırdık, tek tek orak ile işlediğimiz mahsulümüzü bize yedirmezlerdi, devlet yoktu. Çok şükür şimdiki güne, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza Allah sağlık sıhhat versin." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yakından görmek istediğini dile getiren Eren, "Cumhurbaşkanımızı da çok seviyorum, Allah nasip ederse bir çayımızı içmesini istiyorum." diye konuştu.

Kendisine 'Asırlık Tecrübe ve Yaşam Ödülü'nün verilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu anlatan 116 yaşındaki Eren, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım'dan 36 yaşındaki felçli oğluna akülü araç yardımında bulunmasını istedi. Eren gençlere, ömürlerini, devlete ve millete yararlı işlerle geçirmeleri, ibadetlerini yerine getirerek geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.