6 yaşındaki Barış 1998’de üvey babası tarafından başı taşla ezilerek öldürüldü. 2 gün sonra cesedi bulundu ama kimliği tespit edilemediği için kimsesizler mezarlığına gömüldü. Vicdan azabı çeken üvey baba, geçen yıl Jandarmaya gidip “Oğlum 1998’de kayboldu” dedi. Cinayeti işlediği ortaya çıkan baba, Barış’ı öldürdüğü gün olan 17 Mayıs’ta tutuklandı.
 

İzmir'in Buca İlçesi’nde 1998’de işlenen ve 17 yıl boyunca sır olarak kalan çocuk cinayeti, vicdan azabı çeken üvey babanın şüpheli tavırları üzerine çözüldü. İddiaya göre, ilk evliğinden 2 çocuğu olan Mustafa A. (54), kendisi gibi ilk eşinden boşanan ve 1 çocuğu olan Gülsem A. (53) ile 1995’te evlendi. İlk evliğinden olan 2 çocuğunu maddi imkânsızlıklar nedeniyle daha önce yetiştirme yurduna veren Mustafa A., evlendiği Gülsüm A.’nın 6 yaşındaki oğlu Barış Özütemiz’e ‘baktığı’ için yakınları tarafından sürekli eleştirildi. Mustafa A., bunun üzerine küçük Barış’ı öldürmeye karar verdi. Mustafa A. ve yeğeni Murat K., 17 Mayıs 1998’de Barış’ı yanlarına alarak Buca Kaynaklar’a götürdü.

ARKASINDAN VURDULAR

Barış oyuna daldığı sırada arkasından yaklaşan Murat K., büyük bir taş parçasıyla çocuğun başına vurdu. İki zanlı, öldüğünü tespit ettikleri küçük Barış’ın cesedinin üzerini taşlarla kapattıktan sonra evlerine gitti. Anne Gülsüm A., eve yalnız dönen Mustafa A.’ya oğlunun nerede olduğunu sorunca, Mustafa A., “Barış’ı İstanbul’da yaşayan ve çocuğu olmayan kız kardeşime götürdüm. Onların maddi durumu iyi, çocuğa daha iyi bakarlar” dedi. Olaydan 2 gün sonra cesedi bulunan küçük Barış, o dönem kimliği tespit edilemediği ve yakınlarına ulaşılamadığı için kimsesizler mezarlığına gömüldü. Anne Gülsüm A. ara sıra İstanbul’a gidip gelen Mustafa A.’ya sürekli oğlunun rahatının yerinde olup olmadığını sordu. Her seferinde “oğlunun çok iyi olduğu, onu rahatsız etmemesi gerektiği” cevabını aldı.

JANDARMAYA GİTTİ

Ancak Barış’ı öldürdüğü için vicdan azabı çeken ve cinayetin ardından psikolojik tedavi görmeye başlayan Mustafa A., geçen yıl 10 Mayıs’ta Kemalpaşa Jandarma Komutanlığı’na giderek “17 yıl önce motosikletle Buca’da kaza yaptım, ben ve yanımdaki üvey oğlum Barış yaralandık, o sırada bir araç Barış’ı alıp hastaneye götürdü, ondan bir daha haber alamadık” dedi. Mustafa A.’nın anlattığı hikâyedeki pek çok soru işareti üzerine, Kemalpaşa Savcılığı olayın araştırılması için İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’ne yazı yazdı. Olay tarihinde hiçbir hastaneye yaralı çocuk getirilmediğini belirleyen polis, aynı tarihlerde bölgede bulunan ve kimliği tespit edilemeyen çocuk cesedinin Barış’a ait olabileceği şüphesiyle Mustafa A.’yı takibe aldı. Telefon dinlemelerinde, Mustafa A. ile yeğeni Murat K.’nın küçük Barış’ın öldürülmesiyle ilgili birbirlerini suçladıkları tespit edildi. Gözaltına alınan ve suçlarını itiraf eden iki zanlı tutuklanarak cezaevine gönderilirken, anne hakkında ise herhangi bir adli işlem yapılmadı.

MEZARI AÇILACAK

Savcının talimatı üzerine, 17 yıl önce kimsesizler mezarlığına gömülen Barış’ın mezarının önümüzdeki günlerde DNA testi ve kimlik teşhisi için açılacağı öğrenildi.