ÖSYS'ye, YGS'ye girmek için 1 milyon 642 bin 901 aday, sınavsız geçiş için ise 53 bin156 aday başvuru yaptı. 1 milyon 846 bin 425 aday ise sınav ücretini yatırdı. Sınav ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu henüz tamamlamayan 150 bin 368 aday bulunuyor.

Sınav ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu henüz tamamlamayan bu adayların başvuru işlemini 15 Ocak'a kadar tamamlamaları gerekiyor. Sınav ücretini yatırdığı halde 2014-ÖSYS başvuru işlemini kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlamayanların, 2014-YGS'ye girmeleri veya sınavsız geçişten yararlanmaları mümkün değil. Ücret yatırdığı halde başvurusunu yapmayan adayların ödedikleri ücretler geriödenmeyecek.

Adayların başvurudan önce sınav ya da sınavsız geçiş ücretini yatırmış olması gerekiyor. Sınav ya da sınavsız geçiş ücretini yatırmak ÖSYS'ye başvuru için yeterli değil. ÖSYS başvuru işlemi, ÖSYS kılavuzunda belirtildiği şekilde tamamlanmalı. İnternetten bireysel başvuru yapacak adayların başvurularının tamamlanabilmesi için başvuru ekranında "Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı" yazısını mutlaka görmeleri ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü yazıcıdan edinmeleri gerekiyor.

Bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adayların, ÖSYMnin internet adresinden edinecekleri Aday Başvuru Formunu, engelli veya sağlık sorunu olan adayların ise Aday Başvuru Formu'yla birlikte Sağlık Durumu veya Engel Bilgi Formunu eksiksiz ve doğru olarak doldurarak başvuru yapacakları başvuru merkezine gitmeleri gerekiyor. Formlar üzerindeki aday bilgilerinin, kısa süre içinde, doğru ve eksik olarak sisteme girişlerinin yapılabilmesi için bu durum önem arz ediyor.

2014-ÖSYS, YGS/LYS ile birlikte yükseköğretim programlarına sınavsız geçiş işlemlerini de kapsıyor. 2014-ÖSYS'de sadece kendi alanları ile ilgili sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen mesleki ve teknik eğitim kurumları öğrencileri ve mezunları ile TÜBİTAK'ın katıldığı kılavuzda belirtilen bazı uluslararası yarışmalarda birincilik, ikincilik veya üçüncülük elde ederek kendi alanları ile ilgili sınavsız yerleştirme hakkından yararlanmak isteyen adayların da başvuru süresi içinde sınavsız geçiş ücretini ödeyerek 2014-ÖSYS başvurularını, kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlamaları gerekiyor.Bu adaylardan başvuru süresi içinde 2014-ÖSYS başvuru işlemini tamamlamayanlar, başvuru veya sınav ücretini yatırmış olsalar dahi, 2014-ÖSYS yerleştirme işlemine alınmayacak.

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan YGS'ye girmek istemeyip sadece sınavsız geçiş için 2014-ÖSYS'ye başvuru yapan adaylar da istedikleri takdirde başvuru süresi içinde YGS sınav ücretini yatırarak kılavuzda belirtilen kurallar doğrultusunda YGS'ye girmek için başvuru yapabilecek.

Geçici şifre uyarısı

Başvuru merkezlerinde yapılan başvuru işlemi sonrası adaya verilen geçici şifrenin, 2014-ÖSYS başvuru süresi içinde adaylar tarafından ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr (Aday İşlemleri Sistemi) internet adresinden değiştirilmesive başvuru bilgilerinin başvuru süresi içinde ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'nden kontrol edilmesi öneriliyor.

Şifre, hem bu sınavın bütün aşamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda 2014-ÖSYS Başvuru İşlemini Tamamlayan Adayların Dikkatine yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle korunması ve kesinlikle kimseyle paylaşılmaması gerekiyor.

Başvuru süresi uzatılmayacak

Başvurusunu tamamlayan adayların, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'nden (ais.osym.gov.tr) başvuru bilgilerini kontrol etmesi ve sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden aday başvuru kayıt bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinmesi istendi. İnternet üzerinden başvurular, 15 Ocak 2014 tarihinde saat 23.59'da, başvuru merkezlerinden başvuru alma işlemi ise 15 Ocak 2014 tarihinde mesai saati bitiminde sona erecek. 23 Mart'ta yapılacak YGS için başvuru kayıt bilgilerine bağlı diğer hazırlık çalışmalarının hemen başlaması zorunlu olduğundan 2014-ÖSYS başvuru süresi uzatılmayacak.