Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesiyle gerçekleşen doğa olayı Güneş tutulması, sadece Kuzey Amerika'da gözlemlendi.

14 EYALET KARANLIKTA KALDI

Oregon'dan Güney Carolina'ya kadar olan 14 eyalet, tutulma sırasında 2 dakika 45 saniye karanlıkta kaldı. 

NASA CANLI YAYINDAYDI

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tutulmayı 50 balonla izledi. NASA ayrıca tutulmanın görüntüsünü de canlı yayımladı.

Yaklaşık 115 kilometrelik bir alanın gölgede kaldığı görüldü.

Bu arada, dünyanın merakla beklediği güneş tutulmasının en iyi gözlemlendiği noktalardan birisi de Illinois eyaletinin Carbondale kenti oldu. Kent yakınındaki Giant City Eyalet Parkı'na akın eden binlerce Amerikalı kamp kurup, piknik yaparak bu doğa olayını gözlemledi.

New York'ta Doğa Tarihi Müzesi'nde güneş tutulmasını izleyen 8 yaşındaki Rocca del Vallei duygularını, Anadolu Ajansı muhabirine, "Güneş tutulmasını izlediğimde aklım uçtu. Görüntü sanki ay ısırılıyormuş gibiydi. Sonra baktım dolunay gibi oldu." şeklinde dile getirdi. 

40 yaşlarındaki Marcel Dartee de teknolojiye meraklı olduğu için özellikle bu etkinliği izlemek için New Jersey'den geldiğini söyledi. Muhafazakar olduğunu belirten Dartee, tutulmayı ilahi bir olay olarak niteledi.

BİLİM MÜZESİ ÖNÜNDE KUYRUK OLUŞTU

San Francisco'da güneş tutulmasını bilim müzesi Exploratorium önünde izlemek isteyenler kuyruk oluşturdu. Dışarıdan izlemek isteyenler ise daha önce kütüphanelerden ve Exploratorium'dan dağıtılan kartondan yapılmış gözlüklerle güneş tutulmasını izlediler. Havanın oldukça bulutlu olması ise izleyenleri bir nebze hayal kırıklığına uğrattı.

Ailece güneş tutulmasını izlemeye gelen 36 yaşındaki Samantha Zinober , "Havanın kapalı olmasına rağmen güneş tutulmasını izlemeye çalışacağız. Umarım güzel bir şeyler görme şansımız olur. Eğer buradan göremezsek Exploratorium içersinden canlı izleyeceğiz" dedi.

NASA TV İZLENME REKORU KIRDI

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uydulardan, yüksek irtifa balonlarından ve araştırma uçağından NASA TV ile canlı yayın yaptı.

NASA yaptığı açıklamada, güneş tutulması yayınını 4 milyon 400 bin kişinin izlediğini bildirdi. Bu sayıyla NASA tarihinin en çok izleyici alan yayınını gerçekleştirmiş oldu.

TRUMP, BEYAZ SARAY BALKONUNDAN İZLEDİ

Tutulmayı, ABD Başkanı Donald Trump da eşi Melania ve oğlu Barron Trump'la birlikte Beyaz Saray'ın balkonundan izledi. Uzmanların sıklıkla çıplak gözle bakılmaması uyarılarında bulunduğu ABD'de Başkan Trump, güneşe çıplak gözle baktı.

Türkiye'den de gözlenebilecek tam güneş tutulması ise 20 Nisan 2060'da gerçekleşecek.

2019'DA YİNE ABD'DEN GÖRÜLECEK

Bir dahaki tam güneş tutulması ise, 2 Temmuz 2019'da sadece Kuzey Amerika'dan gözlemlenebilecek.

2060'A KADAR TÜRKİYE GÖRMEYECEK

30 Nisan 2060 tarihine kadar hiçbir tam güneş tutulması Türkiye'den görülmeyecek.