ORDU Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Türkiye'de 'Trabzon hurması' üretiminin 30 bin tona ulaştığını, bunun 4 bin tonunun ihraç edildiğini söyledi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Trabzon hurmasının Türkiye'de ilk kez Artvin yöresinde yetiştirildiğini söyledi. Türkiye'de meyve üretiminde giderek önemli bir yer tutan Trabzon hurmasının pazarda aranan ürün haline geldiğini, 1990'lı yıllarda yaklaşık 10 bin ton olan üretimin günümüzde 30 bin tona ulaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Karadeniz, "Üretimin çoğu Akdeniz bölgesinden sağlanıyor. Karadeniz ikinci önemli üretici bölgemiz konumunda. En fazla Hatay, İçel, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Ordu illerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır" dedi.
Trabzon hurmasının sağlık açısından faydalarına da değinen Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Trabzon hurması kalp-damar sistemi hastalıklarının tedavisinde şifalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, safranın hararetini gidermekte, mide gastridini önlemekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir. İçerisinde bulunan Tanen’in tokluk hissi vermesi nedeniyle de zayıflamak için iyi bir gıda maddesi olduğu belirtilmektedir" diye konuştu.
Trabzon hurması yapraklarının faydasına da değinen Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir. Yaprakları kaynatılarak elde edilecek su temizlik işlerinde kullanılırsa, deterjan gibi temiz yüzeyler ve eşyalar elde edilmektedir" dedi.
Türkiye'de 30 bin ton ürün elde edildiğini dile getiren Ordu Ünivirsitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz şöyle devam etti:
"Doğu Karadeniz bölgesinde çeşidi bilinmeyen, mahalli çeşit veya tiplerin semt pazarlarında 2 liradan perakende olarak satılıyor. Trabzon hurması dekara 5 ton üretimle 7 bin 500 TL gelir getiriyor. Türkiye, Avrupa′nın çok önemli bir Trabzon hurması pazarlayıcısı olabilir. Şuan üretilen 30 bin ton hurmanın, yaklaşık 4 bin tonu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Daha çok iç piyasada tüketiliyor. Trabzon hurması ülkemizin gelecek vaadeden meyve türlerinden biri."