Kanada’ya getirilen 6 metrelik deniz aracına ait parçalar, kazaya neyin sebep olduğuna dair soruşturmaya ışık tutacak. Parçaları deniz tabanından, Titan’ın yerini ilk tespit eden ABD merkezli “Pelagic Araştırma Hizmetleri” adlı şirkete ait sualtı robotu topladı. Titan’ın enkazı günler süren arama sonucu geçen hafta, Titanik’e 488 metre uzaklıkta, suyun 3810 metre derinliğinde bulunmuştu.

YOLCULARDAN İZ YOK

Araç, 18 Haziran’da bu yılın üçüncü dalışına başladıktan 1 saat 45 dakika sonra basınç yüzünden içe doğru çökerek patlamıştı. Olayda hayatlarını kaybeden Titan’ın işletmecisi Ocean Gate’in CEO’su Stockton Rush, Pakistanlı zengin bir ailenin iki üyesi, Şehzade Davut ve oğlu Süleyman; İngiliz milyarder Hamish Harding ve Fransız kâşif Paul-Henri Nargeolet’ın cesetlerinin akıbetine dair herhangi bir bulguya erişilemedi.

Biden, Erdoğan’ı Beyaz Saraya davet etti Biden, Erdoğan’ı Beyaz Saraya davet etti

Yetkililer, kurtarılan parçalar dışında su altında ne kaldığına dair de “soruşturma devam ettiği” gerekçesiyle açıklama yapmadı.

PATLAMAYA NE SEBEP OLDU?

Titan, suya indikten 1 saat 45 dakika sonra kayboldu. 3 bin 810 metredeki Titanik enkazına ulaşmasına 488 metre kala bulunan Titan’da bir iç patlama yaşandığı belirlendi. Bir derin deniz robot denizaltısı, yüzeyin 3 bin 200 metre altındaki deniz yatağında beş büyük enkaz parçası buldu. Bu enkaz, basınçlı gövdenin parçalarını ve bir burun konisini içeriyordu. Bu da denizaltının iç patlamayla parçalandığı ihtimalini güçlendiriyor. Buna göre Titan, maruz kaldığı ve dayanabileceğinden kat kat fazla basıncın içeri doğru itmesiyle patlama yaşadı.

İÇ PATLAMA NEDİR?

Denizaltılar, okyanus derinliklerindeki ezici su altı basınçlarına dayanacak şekilde tasarlanıyor. Aşağıda basınç deniz seviyesinden yaklaşık 400 kat daha fazla. Ancak denizaltının karbon fiber ve titanyum gövdesinin herhangi bir parçası küçük bir çatlak veya arızaya maruz kalırsa, bir iç patlama meydana gelebiliyor. Titan enkazının konumu, basınç odasında bir kayıp verme ihtimaliyle tutarlı.

'KORKUNÇ BENZERLİK'

Titanik filminin Oscarlı yönetmeni James Cameron (68), kazaya ilişkin konuştu. Daha önce Titanik enkazına 33 kez dalış yapan Cameron, “İlk aklıma gelen patlamaydı. Denizaltının okyanusun en dibinde oluğunu biliyordum. Denizaltını daha sonra tam dediğim yerde buldular” dedi. Cameron, 1912’de batan Titanik ile Titan denizaltının patlaması arasındaki benzerliği ‘korkunç bir ironi’ olarak tanımladı. Titanik gemisinin de kaptanı uyarıları dinlememişti. Tıpkı denizaltı şirketinin CEO’su gibi. “Şimdi yine benzer bir kaza yaşandı. OceanGate uyarılmıştı. Bu kesinlikle önlenebilir bir faciaydı” diyen Cameron, daha önce uzmanların şirkete “Felakete sürükleniyorsunuz. Bu, insan taşımak için fazla deneysel bir denizaltı” diye mektup yazdığını da söyledi.