1912'de 1500 kişiye mezar olan Titanik batığına turistik dalış yapan 'Titan' adlı 5 kişilik denizaltı önceki gün Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu. Denizaltının sahibi olan OceanGate Expeditions şirketinin CEO'su Stockton Rush'ın pilotluğunu yaptığı araçta Fransız kaşif Paul-Henri Nargeolet ve daha önce uzay turisti de olan İngiliz milyarder Hamish Harding'in olduğu açıklanmıştı. Denizaltındaki diğer 2 kişinin Pakistan'ın en zenginlerinden Şehzade Davud (48) ve oğlu Süleyman Davud (19) olduğu öğrenildi.

GEÇEN YIL 'KAYBOLMUŞTU'

En son Titanik'in enkazının üzerindeyken sinyal gönderen denizaltının, geminin batığında sıkışmış olabileceği tahmin ediliyor. Normal şartlarda 96 saatlik havaya sahip denizaltındaki oksijenin bugün TSİ 15.00'te tükeneceği tahmin ediliyor. Navigasyon sistemi bulunmayan, Elon Musk'ın Starlink sisteminden aldığı internet bağlantısıyla ana gemiden gelen mesajlarla yönünü belirleyen denizaltı, bir sorunla karşılaştığında otomatik olarak yüzeye çıkacak şekilde tasarlandı. Nitekim geçen yaz yine 'kaybolan' denizaltı 2.5 saat sonra yüzeye çıkmayı başarmıştı.

'ÖLEBİLİRİZ' İMZASI

Ancak bu kez denizaltının geri dönmemesi endişeleri artırıyor. Titanik 3 bin 810 metre derinlikte. O derinliğe inebilecek insanlı kurtarma denizaltısı bulunmuyor. Tarihteki 'en derin' arama kurtarma operasyonunda görev yapabilecek insansız denizaltı arama çalışmaları da yürütülüyor. Bilet fiyatı 250 bin dolar olan 8 saatlik dalışa katılanların imzalaması gereken feragatnamede "Bu deneysel gemi herhangi bir düzenleyici kurum tarafından onaylanmadı. Seyahat fiziksel yaralanma, duygusal travma veya ölümle sonuçlanabilir" yazıyor.

EN DERİNİ 480 METREYDİ

Bundan önceki en derin kurtarma operasyonu 1973’te İrlanda’da 480 metre derinlikte yapılmıştı. Suya indirilirken halatları kopup deniz yatağında inen ‘Pisces III’ adlı denizaltıdaki İngiliz mühendisler Roger Mallinson ve Roger Chapman kurtarılmıştı.

118 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

MİT Başkanı Kalın, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüşecek MİT Başkanı Kalın, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ile görüşecek

Tarihin en büyük denizaltı faciası Rusya açıklarında kaybolan Rus nükleer denizaltısı ‘Kursk’ta yaşanmıştı. Denizaltı 12 Ağustos 2000’de meydana gelen bir patlama sonucu batmıştı. 8 gün sonra 106 metre derinlikte bulunan denizaltındaki 118 kişiden kurtulan olmamıştı.

UMUTLANDIRAN HABER

Battığı düşünülen denizaltıyı kurtarmak için zamana karşı yarış devam ederken umutları yeşerten bir haber geldi.

CNN International'da yer alan habere göre, bölgeden 30 dakikada bir tekrar eden vurma sesi duyuldu. Bu ritmik sesin kurtarılmayı bekleyen kazazedelerden gelmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Kurtarma operasyonu ABD Sahil Güvenliği’nin liderliğinde, Kanada Sahil Güvenliği’nin katkılarıyla yürütülüyor.
Bahama bandıralı The Deep Energy adlı, 3 bin metreye kadar su altına kablo döşemek için kullanılan bir gemi, kurtarma çalışmalarına yardım ediyor.