Sosyal paylaşım sitesi Twitter, 2 yıl önce Fransa'nın talebi üzerine, Yahudi karşıtlığını körükleyen 350 bin tweeti silmişti.
 
Kullanıcı sözleşmesinde yer alan "çevrimiçi uygulama ve kabul edilebilir içerik konusundaki tüm yerel yasalara uymayı taahhüt ederler" şartına rağmen kanunları ihlal eden içeriklere erişimin engellenmesi konusunda Türkiye'de gönülsüz davranan Twitter, Fransa'da 350 bin twiti mahkeme kararıyla sisteminden kaldırmıştı.
 
Fransa'da iki yıl önce, Twitter'da, "unbonjuif" (iyi bir Yahudi)  etiketiyle Yahudi karşıtı bir kampanya başlatılmıştı.
 
 Yahudi karşıtı bu etikette, Yahudiler açıkça hedef gösterilimiş ve çeşitli hakaretlere uğramıştı. Bunun üzerine Fransa Yahudi Öğrenciler Birliği (UEJF), söz konusu twitleri atanların kimliğinin açıklanması ve paylaşımların kaldırılması için Twitter'a dava açtı. Davada, UEJF, twit atanların nefret suçu kapsamında yargılanması talebinde bulunmuştu.
 
Paris Mahkemesi, öğrenci derneğinin şikayetini haklı bularak Twitter'ın, Yahudi karşıtı içerikli twitleri atan kullanıcıların kimliklerini açıklamasına karar verdi. İsimleri açıklaması için 15 gün süre verilen Twitter, durumu değerlendirdiklerini belirtmesine karşın, 2 aydan uzun bir süre konuyla ilgili herhangi bir işlem yapmadı. UEJF bu sefer mahkeme kararına uymayan Twitter'a 38 milyon avroluk tazminat davası açtı. Birlik, tazminatın kazanılması durumunda miktarın katledilen Yahudiler anısına kurulan Soykırım Anıtı'na bağışlanacağını duyurmuştu.
 
Sadece Twitter'a dava açmakla kalmayan UEJF, Twitter CEO'su Dick Costolo'ya da dava açacaklarını açıkladı. Yahudilerden gelen bu atak üzerine Twitter yönetimi, mahkeme kararı doğrultusunda, Yahudi karşıtı twit atan kullanıcıların bilgilerini yetkililere vermeyi kabul etti ve UEJF davadan vazgeçti. 
 
Twitter'ın söz konusu tweetleri geri çekmesini bir zafer olarak niteleyen UEJF'nin başkanı Jonathan Hayoun, söz konusu kararın, insanlara, internetin herkesin aklına geleni yazabileceği bir ortam olmadığını hatırlatacağını söylemiş, kişiler hakkında da yasal sürecin başlatıldığını ifade etmişti.
 
UEJF'nin avukatı ise Twitter'a karşı olmadıklarının altını çizerek, sadece internet ortamında ırkçılık yapan kişilerin cezasız kalmaması gerektiğini savunduklarını dile getirmişti.

350 BİN TWEET SİLİNDİ
 
Fransa'yı ayağa kaldıran Yahudi karşıtı ifadelerin geçmişi aslında Kızılderililere kadar dayanıyor. Amerikan iç savaşı sırasında, Kızılderili soykırımı yapan General Amstrong Coster'ın 1860'larda kullandığı "en iyi kızılderili, ölü kızılderilir" ifadesi, 150 yıl sonra Fransa'da Yahudilere karşı uyarlanarak "en iyi Yahudi ölü Yahudidir" şekline dönüştü.
 
Yahudi karşıtlığını körükleyen "en iyi yahudi" etiketiyle 350 binden fazla twit atılırken Twitter yönetimi ve Paris mahkemesi arasında varılan anlaşma sonucu, atılan tüm sakıncalı twitleri sildi.
 
YAHUDİ KARŞITLIĞI SİLİNDİ
 
Fransa'da Twitter kararı sonrasında bu yıl da Yahudi karşıtlığıyla eleştirilen bir komedyen ülkeyi kaldırmıştı. Dieudonne isimli Fransız komedyen, şovunda Yahudi karşıtı ifadeler kullandığı gerekçesiyle 65 bin avro para cezasına çarptırılmış ve ülke çapında birçok şehirde sahne alması yasaklanmıştı. 
 
Ülkedeki Yahudi dernekleri, ünlü komedyen hakkında defalarca suç duyurusunda bulunmuştu. Komedyen, "halk arasında ırkçı nefreti körüklemek" suçundan daha önce yedi kez mahkum olmuştu.