AA muhabirlerinin yaptığı araştırmaya göre, Twitter, bugün dünya çapında 241 milyon aktif kullanıcısıyla günde 500 milyonun üzerinde tweet atılan ve kullanıcılarının yüzde 77'si ABD dışında bulunan devasa bir sosyal ağ haline geldi.
Dünya genelinde 35 dilde kullanılan Twitter'ın, bu yıl küresel çaptaki gelirlerinin ise 1 milyar dolar seviyesine ulaşması ve bu gelirinin 950 milyon dolarlık kısmının reklamlardan elde edilmesi bekleniyor.

Twitter'ın hızla artan gelirlerinin ardında ise mobilden elde edilen gelirler yatıyor. Araştırmalara göre, Twitter'ın 2013'te sadece mobilden elde ettiği reklam geliri 310 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Twitter'ın mobil platformlar üzerinde dünya çapındaki reklam payının 2014'te yüzde 2,16 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Twitter yaygınlaşmasını sürdürdükçe gelirlerindeki dağılım da değişim gösteriyor. 2011'de tüm gelirlerinin yüzde 96'sını ABD’den elde eden Twitter'ın, 2013'teki kazancının ise yüzde 74'ü bu ülke kaynaklı oldu. Söz konusu rakamın gelecek yıllarda daha da azalacağı tahmin ediliyor.

Faturalama diğer ülkelerden

ABD hariç 14 ülkede ofisi bulunan Twitter'ın, İrlanda'nın başkenti Dublin'deki ofisini, diğer ülkelere reklam faturalama amacıyla kullandığı iddia ediliyor.

Dublin, iş, finans ve teknoloji sektöründeki uluslararası şirketlere ev sahipliği yapması nedeniyle "Avrupa'nın Silikon Vadisi" olarak niteleniyor. İrlanda'da kurumlar vergisinin, İngiltere'ye göre daha düşük olması nedeniyle çoğu şirket merkezini bu ülkede kuruyor.

Şirket, reklam gelirlerinin kayıtlarını, kullanıcılarının bulunduğu bölgeye değil, faturanın kesildiği yer üzerinden gösteriyor. Twitter, böylece faaliyet gösterdiği bazı ülkelerde vergi ödememiş oluyor.

Twitter'ın en fazla kullanıldığı 7. ülke olan Türkiye de bu uygulamaya maruz kalan ülkeler arasında yer alıyor.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın Türkiye'den elde ettiği reklam geliri konusunda net bir rakam bulunmazken, uzmanlar bu miktarın 30-40 milyon dolar arasında değişiklik gösterdiğini ifade ediyor.

Hükümet yetkililerinin, ofis açması için çağrı yaptığı Twitter, bu isteklere kayıtsız kalırken, aktif kullanıcı sayısı bakımından dünyada ikinci sırada yer alan Endonezya ve altıncı sırada bulunan Suudi Arabistan'da da şirketin ofisi bulunmuyor.

Twitter'ın hayat damarı reklam

Twitter'ın, ekonomik yapısına bakıldığında, şirketin en önemli gelir kaynağının reklam olduğu görülüyor.

Kullanıcılarının, ülkelerine, dillerine, internet kullanım alışkanlıklarına, siyasi ve dini görüşlerine göre reklam yapma imkanı vermesi, Twitter'ı diğer sosyal ağlardan bir adım öteye taşıyor. Bu imkanları öteki kitle iletişim araçlarında gerçekleştirmek zor olurken, söz konusu hizmeti veren şirketler de reklam verenlere büyük maliyetler çıkarıyor.

Twitter'ın bir başka önemli gelir kaynağı ise sponsor mesajları olarak dikkati çekiyor. Şirket, bu yöntemle, belirli bir ücret karşılığında tweetlerin en üstte görünmesini imkanı sunuyor.

Twitter ayrıca bazı konuları günün en çok ilgi gösterilen konuları (trending topic) arasına alabiliyor. Böylece parayı veren Twitter'da gündemin en üstüne oturmuş oluyor.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, 2011'de 164 milyon, 2012'de 79 milyon ve geçen yıl da 645 milyon zarar açıkladı.

2 bin 700 çalışanı var

Twitter'ın dünya çapında 2 bin 700 çalışanı bulunuyor, çalışanların yarısını mühendisler oluşturuyor.

Şirketin San Francisco'daki merkezinde çalışanlar haftalık bin 440 haşlanmış yumurta, 2 bin 214 litre kahve tüketiyor.