Toyota'nın dünyada sakatlanma riski yaratabileceği gerekçesiyle yaptığı 'güvenlik için geri çağırma' duyurusu Türkiye'de 'Servis kampanyası' olarak açıklandı. Toyota Türkiye TM -1.26% 'nin yaptığı açıklamada güvenliğe herhangi bir vurgu yapılmaması Tüketici Hakları Dernekleri'nin de tepkisini çekti. 
Tüketici Hakları Derneği Başkanı (THD) Turhan Çakar' ülkeler arasında şekil değiştiren bu gibi açıklamaların hem çarpıtma anlamına geldiğini hem de etik ticarete aykırı olduğunu dile getirdi. Çakar "Bunun gibi sorunları Türkiye'de sık sık yaşıyoruz" dedi.



Toyota'nın ABD'de yaptığı açıklamaya bakıldığında şirket oradaki tüketicileri için yaptığı duyuruda araçların geri çağrıldığını, bunun da 2 farklı riskten kaynaklandığını ifade etti.

Şirket ABD'de yaptığı bir diğer basın açıklamasında da bazı modellerde kablo bağlantılarında sorun olduğu, bu nedenle direksiyon çevrilmesi sırasında kablonun zarar görebileceğini, sürücü hava yastığının çalışmayabileceği belirtti.

Toyota'nın açıklaması üzerine olay tüm dünyada Toyota'nın geri çağırma yaptığı şeklinde haber oldu. The Wall Street Journal da haberi Toyota dünya genelinde 6.4 milyon otomobili geri çağırıyor diye duyurdu. Ancak Türkiye'den yapılan açıklamada konu "Dünya'da ve Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir kaza raporu bulunmamasına rağmen, Toyota tarafından tedbir amaçlı düzenlenecek bu kampanya için müşteriler en kısa zamanda yetkili servislere davet edilecek" şeklinde anlatıldı.

Türkiye ve dünyaya yapılan bu açıklamalar arasındaki farkı konuşmak üzere görüştüğümüz Toyota Türkiye'nin Yöneticilerinden Selim Okutur, Türkiye ve diğer ülkelere yapılan açıklamalar arasındaki farkın Türklerin 'geri çağırma'yı kelime anlamı bakımından yanlış anlamasına bağladı. Okutur "Geri çağırma deyince alıp otomobilleri çöpe atacağız, yerine yeni vereceğiz sanılabiliyor. Bu nedenle duyuruyu böyle yayınladık" dedi.
Toyota'nın Türkiye'de de geri çağırdığı araçlarda tüm dünya gibi 3 sorundan söz edildiğini belirten Okutur "Bunlardan ikisinin güvenlikle ilgili bir sorun yaratma riski yok. Biri spiral kablo ile ilgili. Bu sorun yaratabilir. ama hemen yaratmaz. Yıllar içinde" diye konuştu.




Türkiye'de de araçları aynı sorundan çağıracaklarını ifade eden Okutur "10 yıllık aracı bile çağırıyoruz. Ama kampanya kelimesi belki de bir 'servis kampanyası' hissi yaratabilir. Haklısınız. Belki kelimeyi farklı seçebilirdik" dedi. Toyota Avrupa The Wall Street Journal Türkiye'nin geri çağırma anonslarının dünya ve Türkiye'deki farkına yönelik sorularını henüz cevaplamadı.

The Wall Street Journal Türkiye'nin ulaştığı Toyota Avrupa yetkilileri dün aldıkları aksiyon kapsamında sorunun çözümü için tüm ülkelerde aynı prosedürlerin uygulanacağına dikkat çekti ve "Türkiye'deki Türkçe dış iletişimimizde "servis kampanyası" yanlış aktarım ise bu konuyu Türkiye'deki distrübütörümüzle incelemekten mutluluk duyarız" dedi.

THD: MÜŞTERİ SORUNU ANLAYAMAZ
Toyota'nın dünyaya "geri toplatma" adıyla geçtiği bir olayın Türkiye'de 'kampanya' adı almasının sorun olduğuna dikkat çeken THD Başkanı Turhan Çakar ise "Geri çağırmaysa geri çağırma denmesi lazım. Elinde bulunduran Toyota sahibi, 'kampanya' lafını duyunca görtürrmesinin gerekliliğini, sorunun ne olduğunu anlamaz.Türklerin de konuyu net anlamaları önemli. Bu çarpıtma Tüketici hakları yasalarına da aykırı" diye konuştu. (WSJ)