Boeing firmasıyla yapılan anlaşma doğrultusunda alınacak 4 AWACS'tan ilki teslim edildi. Konya'daki 3. Ana Jet Üssü'nde görev yapacak Barış Kartalı. özellikle alçak irtifa hava savunmasının belkemiği olacak. Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyetine son verecek Barış Kartalı, tam operasyonel olarak 24 saat aralıksız görev yapacak. Suriye tarafından gerçekleştirilen tacizler sonrasında sınır bölgesinde test amaçlı olarak görev alması kararlaştırılan uçakların Suriye'nin askeri üslerinden kalkan uçak ve helikopterlerin yüzlerce kilometre uzaktan izlenebildiği uçuş testlerinde görüldü.

3 BİN CİSMİ GÖRÜYOR
Dünyanın en çok satan yolcu uçağı Boeing 737 üzerinden geliştirilen Barış Kartalı uçağı üzerinde özel bir radar bulunuyor. Bu radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapabilen uçak, havadan yakıt ikmali gerçekleşirse 24 saat görevde kalabiliyor. Türkiye'nin hava sahasını kon trol altında tutulacak Barış Kartalı radarları sayesinde hava sahasına giren yabancı uçaklar ve füzeler anında tespit edilecek. Uçakla elde edilen istihbaratlar yer destek birimine iletilerek operasyonlarda da kullanılabilecek.

TÖREN 21 ŞUBAT'TA
TSK envanterine giren uçak, Konya 3. Ana Jet Üssü'nde görev yapacak. 21 Şubat'ta yapılacak resmi törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de katılması bekleniyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı, uçaklar için ihaleyi 2000 yılında açtı. Barış Kartalı programı kapsamında Boeing firması ile 4 uçak ve 1 Yer Destek Sistemi tedariki amacıyla imzalanan sözleşme 2003 yılında yürürlüğe girdi. Boeing 737 yolcu uçağının askeri uçağa dönüştürülme işlemleri ABD-Seattle'da yapıldı. İlk uçağın gelmesinin ardından siparişi verilen diğer uçakların da üretimi ve teslimatı yapılacak.

TÜRKİYE TAZMİNAT ALACAK
Uzun zamandır teslim edilmemesine rağmen rutin bakım zamanları gelen AWACS uçakları için ABD'li Boeing firması, Türkiye'ye gecikme nedeniyle 600 milyon dolara yakın tazminat ödeyecek. 1.6 milyar dolarlık projede teslimat konusundaki taahhütler yerine getirilmedi. Barış Kartalı projesi çerçevesinde 2007'de teslim edilmesi gereken uçaklar, radar sistemleri ve çeşitli sıkıntılardan dolayı 6 yıl gecikti.

BARIŞ KARTALI KUŞ UÇURTMAYACAK
Türkiye hava savunmasında son derece kritik öneme sahip Barış Kartalı, aynı anda 3 bin hedefi saptayabilecek. Yer radarlarına oranla daha hassas tespit kabileyetine sahip AWACS'lar, radara yakalanmamak için alçaktan uçan hava taşıtlarını kolaylıkla tespit edebiliyor. Türkiye'nin Barış Kartalı, Boeing'in ABD-Seattle'daki tesislerinde yapıldı.