İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Genel Başkanı Nizamettin Bilici, Anadolu Ajansı (AA) Eskişehir Bölge Müdürlüğü'nü ziyaretinde yaptığı açıklamada, internet üzerinden yapılan dolandırıcılıkların sürekli artış gösterdiğini, bunun da bilgisizliğin yanı sıra bilinçsiz ve dikkatsiz internet kullanımından kaynaklandığını söyledi.

GSM operatörlerinin de internet sitelerinden yapılan alışverişlerde dolandırıcılara katkısının bulunduğunu ileri süren Bilici, şunları söyledi:

"GSM operatörleri kullanıcılarına gönderdiği mesajda, 'Şu internet sitesinden alışveriş yaparsanız yüzde 20-30 indirim alırsınız' veya 'Şuradan alışveriş yapın yüzde 20 indirim' diyor. Vatandaşımızda, 'yüzde 20 indirim, indirimdir' diyor. Tabii, Türkiye'nin önemli şirketleri olan ve güvenilir olduğuna inandığı bu operatörlerden geldiği için mesajdaki internet sitesini tıklayarak, ihtiyacı olan ürünü buluyor ve alışveriş yapıyor. Ancak orijinal diye satın aldığınız ürünün yerine ya sahtesi gönderiliyor veya ürün hiç gönderilmiyor ya da boş çıkıyor. GSM operatörleri, gönderdiği mesajlarla internet sitelerinden yapılan alışverişlerde, vatandaşların dolandırılmasına çanak tutuyor."

ÖNERİYORSANIZ DOĞRU OLANI ÖNERİN


Bilici, GSM operatörlerinin alışveriş sitelerinin güvenirliliğine bakmadan mesaj gönderdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla kısa mesaj atarak bunu öneren GSM operatörleri, 'Siz şu üyesisiniz, bu yüzden indirim alın' diyen ve yüzde 20-30'lara varan sitelere insanımızı yönlendiriyor. Bu alışveriş sitelerinin güvenirliliğine, ürünlerinin sahte ya da doğruluğunun arkasına bakmıyor. Öneriyorsanız, doğru olanı önereceksiniz. Bu anlamda Türkiye'deki başka GSM operatörleri olmak üzere bir sürü büyük şirket var. Yani siz mesaj atıyorsunuz. Biz size güvenerek bu ürünü alıyoruz. Siz olmazsanız biz zaten bu sitelerden alışveriş yapmayacağız. Ama parfüm istiyorsunuz sahte çıkıyor, telefon istiyorsunuz sahte çıkıyor. 'Orijinal' diye geçen şeyler sahte çıkıyor. Atılan mesajdan dolayı GSM operatörüne güvenerek alışveriş sitelerine giriliyor. "

GSM OPERATÖRLERİ SORUMLULUKTAN KAÇMAZ


Vatandaşların, gönderdiği mesajla alışveriş sitelerine yönlendiren GSM operatörlerine güvenerek dolandırıldığını savunan Bilici, şöyle devam etti:

"Tüketiciler bilmiyor olabilir, 'Dijital operatörler bunu mutlaka biliyordur. Güvensiz firmayı yönlendirir mi?' diyor. Gönderilen mesajdaki kodla beraber giriliyor ve indirim alıyorsunuz. Ondan sonra dolandırılıyorsunuz. 'Bu ürün, sahte geldi' dediğinizde de 'ben muhatap değilim, alışveriş sitesi muhatap' diyor. O zaman site muhatapsa, bu tür işleri yapabilen bir siteyi niye yönlendiriyorsunuz. GSM operatörlerinin 'beni ilgilendirmez' deme hakkı yok, diyemezsiniz de ya da yönlendirmeyin. Zaten vatandaş bu konuda aciz. Bari GSM operatörleri hiç olmazsa bu konuda tedbir alsın. O yüzden dijital, iletişim operatörlerinin, büyük operatörlerin kesinlikle arkasında duracağı ürün ve firmaları alışveriş yapacak kullanıcılarına yönlendirmek zorundadır."

"GSM operatörleri, dolandırıcıların tuzağına insanlarımızı yönlendirmiş oluyor. O zaman akıllarda şu soru oluşuyor, 'GSM operatörleri internet dolandırıcılığına teşvik mi ediyor?" diyen Bilici, federasyon olarak bu konuyu çok önemsediklerini ve konunun üzerine gideceklerini, bununla ilgili çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.