İspanya’da bir avukatın Avrupa Adalet Divanı’na açtığı davada haklı bulunması üzerine bireylerin internet ortamında unutulma haklarını 32 Avrupa ülkesinde uygulanacağı belirtildi. Türkiye’yi kapsamayan karar ile bireyler Internet üzerinde yayınlanan bir formu doldurarak hakkındaki uygunsuz, gereksiz ve güncelliği kalmamış bilgilerin kaldırılmasını isteyebilecek. Başvuruları kabul etmeye başlayan Google, bu tür bir işlemin ne kadar zaman alacağı konusunda açıklama yapmadı. 
İspanyol avukat Mario Costeja Google’da adıyla arama yaptığında, borcundan dolayı evini zorla satmak zorunda kalmasına yönelik bir haberin bulunabileceğini ifade ederek şikayetçi olunca başvuru Avrupa Adalet Divanı'na götürüldü. Avrupa Adalet Divanı, 13 Mayıs'ta aldığı kararda, internet ortamındaki ilgisiz ve geçersiz kişisel verilere yönelik linklerin bireylerin talebi halinde kaldırılmasına hükmetmişti. Bu karar birliğin en yüksek yargı organı ve aldığı kararlar AB nezdinde bağlayıcı oldu. AB vatandaşları artık dünyanın önde gelen arama motoru Google'dan, internetteki ilgisiz ve geçersiz kişisel verilere yönelik linklerin kaldırılmasını isteyebilecek. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu birliğin 1995 tarihli Veri Koruma Direktifi'nde yapılmasını önerdiği değişiklikleri 2 yıl önce kamuoyuna açıklarken "unutulma hakkının" yasalaşmasını istemişti.

Google’un bu konuda link vermesi üzerine Avrupa’nın dört bir yanından şirkete başvuru yağmaya başladı. Google Yönetim Kurulu Başkanı Larry Page, firma olarak Avrupa Adalet Divanı’nın kararını uygulayacaklarını ancak uygulamanın baskıcı rejimleri ve onların internet üzerindeki kontrollerini artıracağını söyledi. 

GOOGLE: HİÇBİR ÜLKEYİ DIŞLAMIYORUZ

Google, bir İspanyol avukatın başvurusu üzerine Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı Unutulma Hakkı kararı kapsamında başlattığı uygulamanın Türkiye’yi kapsamamasına ilişkin haberlere açıklık getirmek için açıklama yaptı. 

Açıklamada söz konusu uygulamanın Avrupa Adalet Divanı'nın kararı doğrultusunda sadece 32 Avrupa ülkesini kapsadığı, herhangi bir ülkenin dışlanması gibi bir yaklaşımın bulunmadığı ifade edildi. Google’un açıklaması şöyle:

"Avrupa Adalet Divanı’nın yakın zaman önce aldığı karar çerçevesinde Avrupalı kullanıcıların arama motorumuzda yer alan sonuçların kaldırılmasını talep edebilmelerine yönelik bir web formu hazırladık. Mahkemenin söz konusu kararı, Google’ı bir bireyin unutulma hakkı ile kamuoyunun öğrenme hakkı konusunda verilmesi zor kararlarla karşı karşıya bırakmaktadır. Mevcut süreçte, bu konuların ayrıntılı şekilde ele alınması için uzmanlardan oluşan bir danışma kurulu oluşturuyoruz. Bunun yanı sıra, söz konusu kararın doğru şekilde değerlendirilip hayata geçirilmesi için, veri koruması konusunda faaliyet gösteren yetkililerle de birlikte çalışacağız."