Google, Washington Üniversitesi ve Brave New Software, kullanıcılara dünyanın neresinden olursa olursun sansürsüz internete girme imkanı sağlayan "UProxy"nin beta versiyonunu duyurdu.

Radikal.com.tr - Chrome ve Firefox ile birlikte çalışacak olan UProxy sayesinde tüm internet kullanıcıları ABD ya da İngiltere gibi daha özgür internet yasalarına sahip ülkelerdeki arkadaşlarının internet sunucularına bağlanıp interneti sanki bu ülkelerdeymiş gibi kullanabilecek.

trsec.net'in haberine göre uygulama sayesinde sadece güvendikleri, arkadaş listelerinde olan bağlantılarının internetini kullanacak olan kişiler devletin gözetlemesinden de kurtulmuş olacak.

Henüz deneme aşamasında olan UProxy’nin yaratıcıları Washington Üniversitesi bilim insanları ve Brave New Software şirketi, uygulamanın beta versiyonunu denemekte olduklarını açıkladı.

Google bu uygulamayı genel kullanıma açtıklarında devletlerin sansür uygulamalarını aşmak için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç olmayacağını, UProxy uygulamasının herkesin anlayabileceği, kullanıcı dostu bir şekilde tasarlandığını belirtti.

SANSÜRÜ BİTİRECEK

İnternet, dünyanın her ülkesinde olması gerektiği gibi özgür değil. Google ise internetin insanlığın ortak alanı olduğunu düşünüyor ve çeşitli ülkelerin vatandaşlarına yönelik uyguladığı internet sansürlerini işe yaramaz kılacak olan uProxy eklentisini sunmaya hazırlanıyor.

Google tarafından geliştirilen ve ilk kez geçtiğimiz ayın ekim ayında duyurulan uProxy, tamamen ücretsiz bir eklenti olacak; Chrome ve Firefox web tarayıcıları ile kullanılabilecek. uProxy, kullanıcının, ABD veya Avrupa ’da yaşayan arkadaşlarının internet sunucularına bağlanarak, sanki bu ülkedeymiş gibi sansürsüz internet kullanmasını sağlıyor. Yani, uProxy’yi kullanabilmek için, yurt dışında yaşayan, güvenilir bir tanıdığa ihtiyaç duyuluyor.

Şu an için deneme aşamasında olan uProxy, Washington Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Google ve Brave New Software şirketi tarafından yaratıldı.

Google, uProxy’yi kullanmak isteyen kullanıcıların hiçbir teknik bilgiye ihtiyaç duymadıklarının altını çiziyor ve arayüzünün son derece kullanıcı dostu bir şekilde tasarlandığını belirtiyor.

Google Ideas yöneticilerinden Jared Cojen, uProxy ile ilgili verdiği röportajda şöyle dedi: “Dünyada milyarlarca insan kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olmadıkları ortamlarda yaşıyor. Biz onlara bizim sahip olduğumuz internete ulaşma imkanını sunmak istiyoruz. Kullanıcılarımıza karşı sorumluluklarımız olduğundan bahsediyoruz. Kuzey Kore, İran, Suriye ve Küba gibi ülkelerdeki kullanıcılarımıza karşı da bir sorumluluğumuz var. Ve bu ülkelerde karşı karşıya olunan güçlükler çok daha büyük.”


uProxy’nin 2014 yazında tüm dünyaya sunulması bekleniyor.