Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya gönderilmesine saatler kala Türksat 4B uydusunun roket ve fırlatma rampasında incelemelerde bulundu.

Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü’nde yetkililerden bilgi alan Gül, daha sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, rokete son yakıt ikmalinin yapılmaya başlandığını söyledi.

Uydunun Türkiye saati ile 23.40'ta fırlatılacağını hatırlatan Gül, bunun, Türkiye'den de canlı olarak yayınlanacağını bildirdi.

Roketin ateşlenme işlemi bilgisayarla yapılacak. Roket bin 100 yolcu uçağının itme gücüne eşit olacak.

Fırlatmadan 9 saat sonra uydu, fırlatıcı roketin son kademesinden ayrılacak. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak. Uydu daha sonra üzerindeki itki sistemiyle yörüngesine yerleşecek.

Türksat 4B’nin kontrolü için bu süreçte Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada'daki uydu istasyonları kullanılacak.

İlk sinyal 9 saat sonra

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu, 48 gün boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Türksat 4B uydusunun manevra ömrü 30 yıldan fazla olacak.

Uydunun özellikleri

Türksat 4B, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Asya ile Türk Cumhuriyetlerini kapsayacak.

Yaklaşık 5 ton ağırlığa sahip uydu, Japonya’da Türk mühendislerin de katılımıyla üretildi.

Türksat 4A ve 4B uydularının yapımında görev alan 14 Türk mühendis, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yapımında da çalışıyor.