Temel Atma törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Müsteşar Prof. Dr. Ersan Aslan, Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cevahir Üzkurt, Tübitak Başkanı Prof.Dr. Mehmet Çelik, Bilgem Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç.Dr. Bahadır Tunaboylu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sadettin Hülagü de katıldı. Törende konuşan Bakan Fikri Işık, 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin bir vizyon projesi olarak gördüğükleri Bilişim Vadisi Projesi'nin bu aşamaya gelmesine kadar olan süreçte emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi. Bakan Işık, toplumsal hayatı Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerin her yönüyle şekillendirdiğini söyledi. Bakan ışık şöyle devam etti:

5 TRİLYON DOLARLIK DÜNYA PAZARI


"Sürekli büyümekte olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğü 5 trilyon dolara ulaşmıştır. Bu alanda gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektör ise yazılım sektörüdür. Bilişim ve yazılım teknolojileri, ülke kalkınmasının en önemli dinamiği olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizde ekonomik büyüme ve sosyal refahın artması için, güçlü olduğumuz geleneksel sektörlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçmemiz ve aynı zamanda yüksek teknolojili sektörlerin de üretim ve ihracatımız içindeki payını arttırmamız gerekiyor. Bunu gerçekleştirmek için odaklanmamız gereken alanların başında ise Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarım gelmektedir. Odaklanmamız gereken bir diğer konu da, mal ve hizmet üretimi gerçekleştirdiğimiz bütün alanlarda bilişim teknolojilerindeki etkinliğimizi arttırmaktır. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye yeni bir atılımın eşiğindedir. Birazdan üst yapı inşaatının temelini atacağımız Bilişim Vadisi, bu dönemde yine bir başarı hikayesinin gerçekleşmesinde önemli yer tutacak vizyon projelerden birisidir."

Aynı zamanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, temeli 26 Mayıs'ta atılacak Bilişim Vadisi'nden yıllık 50 milyar dolar ciro beklediklerini söylemişti.


TÜRKİYE'NİN BİLİM ÜSSÜ


Bakan Işık, Bilişim vadisi'nin 3 milyon metrekarelik bir alana yayıldığını, bilginin teknolojiye, teknolojinin de ürüne dönüşeceği Türkiye'nin bilişim üssü olacağını da söyledi. Akademinin, sanayi, girişimcilerin, fikir üretiminin, akıl ve alın terinin buluşacağı 1.25 milyon metrekarelik Ar-Ge ofis alanına sahip bu vadide, sadece bilişim firmaları değil, bilişim teknolojilerine dayalı üretim yapmak isteyen tüm Ar-Ge firmaları da yerlerini alacaklarını belirtti. Bilişim Vadisi'nde, kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri (Fab-Lab) ile güçlü bir sinerji oluşacağını da söyleyen Işık, şöyle konuştu:

"Vadi; çevresinde oluşturacağı ekosistemle birlikte 5 bin Ar-Ge firması ve yaklaşık 100 bin çalışanın kullanabileceği büyük rekreasyon ve spor alanları, eğitim tesisleri ve sosyal donatılarla zengin bir yaşam alanı haline gelecektir. Çevresinde en büyük 500 sanayi şirketinden 87'sinin bulunduğu, 37 OSB, 14 üniversite, TÜBİTAK ve TSE gibi kurumlarımızın yer aldığı bölgeyi, bilişim teknolojileri alanında bir cazibe merkezi haline getireceğiz." 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Müsteşar Yardımcısı Prof.Dr. Cevahir Üzkurt, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,'nun da birer konuşma yaptığı törende daha sonra Bilişim Vadisi'nin temeli atıldı.