Konu, AB Adalet ve İçişleri Bakanları Toplantısı'nda ele alındı. AB Komisyonunun Adalet ve Tüketici Haklarından Sorumlu Üyesi Vera Jourova, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'da online nefret söyleminin endişe verici bir hal aldığını kaydederek, teknoloji şirketlerinin harekete geçme sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

PRENSİPTE ANLAŞMAYA VARILDI

AB Komisyonunun teknoloji şirketleri, üye devletler ve sivil toplumla yakın bir diyalog içerisinde olduğunu ifade eden AB yetkilisi, nefret söylemi içeren paylaşımların kaldırılmasını öngören düzenlemede prensipte anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

Haziran gibi, teknoloji şirketleriyle mutabakata varmak istediklerini ifade eden Jourova, önlemlerin konuşma ve ifade özgürlüğüne saygı göstereceğini, amaçlarının da bunları sınırlama değil, nefret suçuyla mücadele olduğunu vurguladı.

SAKINCALI İÇERİKLER KALDIRILACAK

Prensipte varılan anlaşmaya göre, teknoloji şirketleri ihbar üzerine, ırk, renk din, ulus ve etnik köken temelli şiddet ve nefret içeren söylemleri, uluslararası ve AB yasaları kapsamında kaldıracak. Şirketler, yazıları hızlı bir şekilde gözden geçirecek. Teknoloji şirketleri, nefret söylemi içeriklerinin kaldırılması ile ilgili referans sağlayacak sivil toplum ortaklarıyla irtibat halinde olacak.