Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, yüksek mobil internet hızı ve fazla data kapasitesi sunan 4,5G teknolojisinden yararlanmak için söz konusu teknolojiye uyumlu sim kart ve cihaz sahibi abonelerin, bağlı bulundukları operatöre 4,5G hizmetinden yararlanmak için onay vermeleri gerektiğini belirtti. 

Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4,5G'den, teknolojiye uyumlu sim kart ve cihaz sahiplerinin herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabileceğini anımsattı.

GSM operatörleri tarafından 1 Nisan itibarıyla abonelerin kullanımına sunulacak olan 4,5G teknolojisi ile mobil data iletişiminde hız rekorları kırılacağını dile getiren Ekşi, "4,5G'ye uyumlu telefon ve sim karta sahip olan abonelerin, bağlı bulundukları operatöre SMS göndermeleri veya operatör bayileri ya da çağrı merkezleri üzerinden 4,5G hizmetinden yararlanmak için onay vermeleri, taleplerini beyan etmeleri gerekiyor. Bu şekilde abonelik başvurusunda bulunmuş sayılacaklar." diye konuştu.

Abonelerin 4,5G hizmetinden yararlanmak istediklerini belirten onayı vermemeleri halinde telefon ve sim kartları uyumlu olsa dahi söz konusu teknolojiden faydalanamayacakları uyarısında bulunan Ekşi, abonelerin hangi numaraya SMS atacakları veya çağrı merkezi bilgilerini, abonesi bulundukları GSM operatörünün web sayfasından ya da bayilerinden öğrenebileceklerini söyledi.

TELEFONLARIN EKRANLARINDA NE YAZACAK?

Ekşi, 4,5G'nin kapsama alanında olunduğunda ilk aylarda telefonların marka ve modeline göre ekranda "4G", Long Term Evolution anlamına gelen "LTE" veya "4,5G" yazacağını belirterek, "Ancak zamanla güncellemeler ve yeni model telefonların gelmesiyle hemen hemen bütün telefonların ekranlarında 4,5G ibaresi yer alacak." dedi.

VERİ İNDİRME HIZI ARTACAK

4,5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek.

Yeni teknoloji ile birlikte internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabilecek. İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösterebilecek.

1 Nisan'da hayata geçecek 4,5G'den, teknolojiye uygun sim kart ve cihaz kullanıcıları, herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek.