2015'te 5 ay arayla yapılan iki genel seçim, 7 Haziran'dan sonra ortaya çıkan koalisyon tablosu, artan şiddet olayları bazı kavram ve kelimeleri Türkiye'nin gündemine taşıdı. Anlamı merak edilen kelime ve kavramların başında "istikşâfi", "angajman", "mülteci", "paralel", "koalisyon", "FETÖ", "öz yönetim", "hendek" ve "kayyum" geliyor.

Google arama sonuçlarına göre, özellikle 2015'in ikinci yarısında sık duyulan, konuşulan başlıca kelime ve kavramlarla anlamları şöyle:

İstikşâfi

"İstikşâfi görüşmeler" tabirini bu yıl ilk kez Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimlerinden sonra, temmuz ayında CHP ile koalisyon görüşmelerine başlarken kullandı. 

İstikşâfi kelimesi Google'da 250 binden fazla aratıldı.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre "istikşâf" sözü Arapça "keşf"ten türedi ve "keşif ve tahkik etmeye çalışma, etraf ve teferruatını zahire çıkarma" gibi anlamlar içeriyor. 'İstikşâfi görüşme' tamlaması ise 'ön görüşme, araştırma-tanıma görüşmesi' anlamına geliyor. 

Koalisyon

7 Haziran seçimi sonrasında ortaya çıkan tablo nedeniyle, hiçbir partinin tek başına hükümet kuramaması üzerine AK Parti ile CHP ve AK Parti ile MHP arasında koalisyon görüşmeleri yapıldı. Ancak bu görüşmelerden bir sonuç çıkmadı ve 1 Kasım'da yeniden seçime gidildi.

Koalisyon, "Çeşitli güçlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan birlik, ortak yönetim" anlamına geliyor. 25 yaş altındakilerin anlamını pek bilmediği bir kelime olması nedeniyle Google'da 1.5 milyondan fazla arama yapıldı.

Angajman

2012 yılında Türkiye'ye ait F-4 savaş uçağının Suriye tarafından vurulup düşürülmesinin ardından gündeme gelen "angajman" kelimesi, en son kasım ayında, Türk F-16'larının bir Rus savaş uçağını Türkiye sınırını ihlâl ettiği için düşürmesiyle gündeme geldi.

Angajman, "bir ülkenin başka bir ülkenin hava sahasını ihlâl etmesi veya o ülkenin topraklarında tehdit arz etmesi üzerine oluşan askeri tepkinin şartlarının belirlenmesi" anlamında kullanılıyor. Angajman, Google'da 300 binden fazla arandı.

Mülteci

Mülteciler, Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşla birlikte daha çok gündeme gelmeye başladı. 

BM'nin tanımı ile ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen, iltica ettiği ülke tarafından endişeleri haklı bulunan kişilere mülteci deniyor. Mülteci için bir milyondan fazla arama yapıldı.

"Paralel yapı", "FETÖ"

2014 yılından bu yana sıkça dillendirilen "paralel" kelimesiyle bir örgüt yapılanması kastediliyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, devletin içine sızan illegal bir yapı için bu kelimeyi kullanıyor.

"FETÖ", "paralel yapı"nın resmi belgelere girmiş haline deniliyor. Açılımı ise "Fetullahçı Terör Örgütü". Fethullah Gülen Cemaati, özellikle yargı ve emniyette örgütlenerek devlet içinde paralel bir devlet kurmakla suçlanıyor. Liderliğini 1999 yılından beri ABD'de yaşayan Fetullah Gülen'in yaptığı iddia edilen yapının üyelerinden birçoğu tutuklandı ve aranan bazı üyeler yurt dışına kaçtı. Birçok kişi hakkında da davalar açıldı. "FETÖ", Google'da yaklaşık bir milyon kez aratıldı.

Paralel, uzunluğu boyunca birbirinden eşit uzaklıkta olan doğru ya da düzlemlerin birbirlerine göre durumlarını tanımlayan bir kelime. Google'da bu yıl "paralel" kelimesiyle ilgili 400 bin civarında sorgulama yapıldı.

Kayyum

Gülen Cemaati'ne yakın Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe, 18 Kasım'da mahkeme kararıyla 7 kayyum atandı. Kayyumların atanmasıyla kelimenin ne anlama geldiği, kayyumların ne iş yaptığı merak konusu oldu. Haberlerde, internette ve sosyal medyadaki paylaşımlarda sık kullanılan kelimeler arasına girdi.

Kayyum, belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimseye deniyor. Kayyum kelimesini bir milyona yakın kişi Google'da aradı.

Öz yönetim

7 Haziran seçiminden sonra Doğu ve Güneydoğu'daki bazı HDP'li belediyeler, bazı ilçe ve mahallelerde öz yönetim ilân ettiklerini duyurdu.

Öz yönetim; "Kendi kendini yönetme işi, çekip çevirme, idare etme" anlamlarına geliyor. Google'da bu kelimeyle ilgili 500 bin arama yapıldı.

Hendek

Son günlerde, bölgedeki operasyonlar ve PKK'nın buna karşılık kazdığı hendekler gündemde. Bu nedenler hendek kelimesi de Google'da sıkça aratılan kelimeler arasına girdi.

Google'da bir milyondan fazla aratılan hendek kelimesi, "Geçmeye engel olacak biçimde uzunlamasına kazılmış derin çukur" anlamında kullanılıyor.