ALTI ülkenin katıldığı ve Sporcuların %70 Mental Engelli olduğu 7. Uluslararası Zihinsel Engelliler Dünya Basketbol şampiyonası'nın açılış seramonisi Ankara Spor Salonu'nda yapıldı.
Ankara Spor Salonu'nda Türkiye'nin ev sahipliğinde organize edilen ve Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Fransa, Polonya, Yunanistan ve Portekiz'in katıldığı şampiyonanın açılış seramonisine, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın katılmadığı açılış törenine bakanlık, bakan yardımcısı düzeyinde temsil edildi. Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın da katılmadığı açılış töreninde bir konuşma yapan, Akparti Genel Başkan yardımcısı, 23. dönem Meclis başkanı ve eski Spor Bakanı Mehmet Ali Şahin, 'Burada duyduğum heyecan bütün organizasyonlarda duyduğumun çok üstünde'' dedi
Mehmet Ali Şahin konuşmasına şu şekilde devam etti; "Daha önce Atina ve Pekin Olimpiyatları'na katılmak bana nasip olmuştu. Bir çok Dünya ve Avrupa şampiyonalarına Akdeniz Oyunları'na iştirak ettim. Ancak burada duyduğum heyecan bütün bu organizasyonlarda duyduğumun çok üstünde. Çünkü çok anlamlı bir şampiyona için biraradayız. Bu dünya şampiyonası gerçekten özel insanların organize ettiği bir şampiyona ve bu şampiyona aynı zamanda özel sporcuların ve onlara sahip çıkanların, ana babalarının iştirak ettiği bir şampiyona. Bu yönüyle özel ismine yakışan bir organizasyon. Benim de zihinsel engelli bir oğlum var. Böylesine özel bir aile bireyine sahip olmak, aileler için hem bir zorluk, aynı zamanda birnimettir. Bir imtihan vesilehisidir diye düşünüyorum. Bu özelliklere sahip insanımızın, onlar için de hayatı kolaşlaştırıcı roller oynamak, adımlar atmak başta devletimizin, hükümetlerin ve hepimizin en asli görevleri olduğunu."
Bakan Şahin, son yıllarda engelli vatandaşlarımızla ilgili çıkan yasalar bu alanda çok önemli iyileştirmeler getirdi. Yapılması gereken ve atılması gereken başka adımlar da var. Umuyorum ki en kısa sürede bunlar da yapılır. Aranızda olmaktan büyük mutluluk duydum. Bu özel yavrularımıza sahip çıkanlara şükranlarımı sunuyorum. Brezilya ile Türkiye arasında okyanuslar olsa da onlarla komşu gibiyiz. Türkiye'de çok sayıda brezilyalı sporcu bulunuyor. Sporun dostluğun, kardeşliği ve barışı nasıl sağladığının, ülkeleri nasıl birbirne yaklaştırdığının bir örneğini burada yaşıyoruz'' diye konuştu
Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın ise yaptığı konuşmda 81 ilde teşkilatı bulunan teşkilatlanarak sporcularımıza hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz'' dedi.
Aydın, ''Uluslararası faaliyetlerde ülkemizi en işi yekilde temsil etmenin gururunu yaşamaktayız. Federasyon 2013 yılında Erzurum'da Dünya kayak şampiyonası, İstanbul'da Avrupa atletizm şampiyonası, bugün ise Ankara'da Dünya Basketbol şampiyonasına ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyor. Şampiyonaya katılan tüm ülkelere, sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan adına hoşgeldiniz diyorum. Engelliler çıkarılan yasalarla altın çağını yaşamaktadır. Bizden desteklerini esirgemeyen Başbakana Spor Bakanına aile ve sosyal bakanına ve özellikle Mehmet Ali Şahin'e saygı ve sevigilerimi sunarım" diye konuştu.
INAS Dünya Başkanı Amoury Russo, ''Dünya şampiyonamızı destekleyen başta Türk hükümetine, Ankara Büşükşehir Belediyesine ve Özel Sporcular Spor Federasyonuna teşekkür ederum" şeklinde konuştu.
Amoury Russoınas, ''Inas olarak amaçlarımızdan birisi sporcularımızın dünya şampiyonalarına daha fazla katılımını sağlamaktır. Basketbolu ınas sporcuları için büyük bir vitrin olarak değerendiriyorum, Sporcularımızın gösterdiği özveriye de hayranım. Bu büyüklükte bir organizasyon düzenlemek büyük emek ister. Emeği geçenlere ve sponsorlara çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu EA(GH/FG)