ALİ DANAŞ-İSTANBUL-

Beşiktaş Kulübü başkanı Fikret Orman ile bir önceki başkan Yıldırım Demirören'in ilk iki yıllarındaki Futbol A Takımına yönelik transfer politikaları bir hayli benzerlikler gösteriyor.

25 Mart 2012'deki olağanüstü kongrede başkan seçilerek göreve gelen Fikret Orman 2 yıl boyunca yaptığı transferler ile bir önceki Yıldırım Demirören dönemini pek aratmıyor.

Yıldırım Demirören'in ilk iki yılında çalıştığı teknik direktör sayıları ile Fikret Orman'ın çalıştığı teknik direktör sayıları,Demirören'in ilk iki yılında yaptığı futbolcu transfer sayıları ile Orman'ın yaptığı futbolcu transfer sayıları bile birbirine eşit durumda.

YILDIRIM DEMİRÖREN OLAĞANÜSTÜ KONGRE İLE GELDİ

2 YILDA 4 TEKNİK DİREKTÖR İLE ÇALIŞTI

2004 yılında olağanüstü kongre ile seçilen Yıldırım Demirören teknik direktörlüğe Vicente Del Bousque'yi getirerek büyük bir sükse ile transfer sezonuna girdi.2004-2005 sezonu için 14 milyon Euro bonservis bedeli harcayarak 14 futbolcu transfer eden Demirören'in bundan sonraki icraatları hep eleştiri konusu oldu.

Del Bousque'nin gönderilmesinin ardından önce Rıza Çalımbay, O'nun da gönderilmesiyle iki haftalığına Mehmet Ekşi ile çalışan Demirören'in ikinci yılında ki 4. teknik direktörü Jean Tigana oldu.

2005-2006 sezonu transfer döneminde futbolcu transferinde de hız kesmeyen Demirören 10 milyon Euro bonservis bedeli ödeyerek toplam 13 futbolcu transfer etti.

Yıldırm Demirören İlk iki yılında 4 teknik direktör ile çalıştı ve toplamda 27 futbolcu transafer ederek 24 milyon Euro bonservis bedeli ödedi.

FİKRET ORMAN'DA OLAĞANÜSTÜ KONGRE İLE GELDİ

2 YILDA 4 TEKNİK DİREKTÖR İLE ÇALIŞTI

25 Mart 2012'de olağanüstü kongre ile Yıldırım Demirören'den görevi devralan Fikret Orman bir hafta sonra takımın başında bulunan Carlos Carvalhal'i göndererek takımı Tayfur Havutçu'ya emanet etti.Tayfur Havutçu ile sadece 2 ay çalışan Fikret Orman'ın 3. teknik direktörü Samet Aybaba idi.Samet Aybaba 2012-2013 sezonunun tamamında çalışırken sezon bitiminde sözleşmesi feshedildi ve Fikret Orman'ın 2 yıldaki 4. teknik direktörü olan Slaven Biliç göreve getirildi.

'FEDA' YILINDA MALİYETİ DÜŞÜK 13 TRANSFER YAPILDI

Göreve geldiğindekulübü Yıldırım Demirören'den 520 milyon lira borç ile devralan Fikret Orman 2012-2013 sezonunu ''Feda'' yılı ilan etti ve taraftaralardan maddi ve manevi destek isteyerek ilk transfer dönemine girdi.

Hedefini 'maliyeti düşük,genç,bonservisi olmayan ve Beşiktaş'a faydalı olacak' oyuncular olarak belirleyen Fikret Orman ve yönetimi toplam 4 milyon Euro bonservis bedeli ödeyerek tam 13 futbolcuyu kadrosuna kattı.

Feda sezonunun sonrasında yeni bir yapılanmaya giden Fikret Orman Sportif Direktör'lüğe getirdiği Önder Özen ile birlikte 2013-2014 yaz transfer döneminde 11, ara transfer döneminde de 3 futbolcu transfer etti.Bu 14 futbolcuya toplam 14 milyon Euro bonservis ve kiralama bedeli ödendi.

ARADAKİ TEK FARK BONSERVİSE ÖDENEN 6 MİLYON EURO

Fikret Orman da ,Yıldırım Demirören gibi ilk iki yılında 4 teknik direktör ile çalıştı ve 27 futbolcu transfer etti.Fikret Orman'ın ilk iki yıllık döneminin ,Yıldırım Demirören'in ilk iki yılına göre en büyük farkı ise bonservislere ödenen ücretler oldu.Bu rakamlar Demirören'in ilk iki yılında 24 milyon Euro olurken Fikret Orman'ın zamanında ise 18 milyon Euro'da kaldı.

ÜÇÜNCÜ TRANSFER SEZONUNDA EŞİTLİK BOZULACAK MI

Beşiktaş'ta 3. transfer sezonuna giren Fikret Orman'ın ilk iki yıllardaki bu eşitliği bozup bozmayacağını zaman gösterecek.Yıldırım Demirören 3. transfer sezonu olan 2006-2007 sezonunda 8 futbolcu transfer etmiş ve 16 milyon Euro bonservis bedeli ödemişti.

Bu sezon transfer için 15 milyon Euro bedel belirleyen Fikret Orman ve yönetimi ise yapılacak transfer sayısını 5 ile 10 futbolcu arasında belirlemiş durumda.

Fikret Orman,eğer bu yıl 8 transfer yaparsa Yıldırım Demirören ile olan eşitliği bozmadan 3. senesine girmiş olacak.

AD(UD)