CEV Bayanlar Şampiyonlar Ligi'nde son 4 sezondur 3 kez Dörtlü Final'e Türkiye'den 2'şer takım katılma hakkı elde ederken, kurallar gereği finalde iki Türk takımı mücadele edemiyor.

2014 CEV DenizBank Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali 15-16 Mart tarihlerinde Azerbaycan'ın Bakü kentinde yapılacak. Eczacıbaşı VitrA, Vakıfbank, Dinamo Kazan ile ev sahibi Rabita Bakü yarı finalde mücadele edecekler. Yarı finalde galip gelen takımlar finalde karşılaşacak ve kazanan 2014 CEV DenizBank Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olacak.

VOLEYBOLDA TÜRK TAKIMLARI KURAL MAĞDURU

CEV Bayanlar Şampiyonlar Ligi kuralları gereği aynı ülke takımlarından en fazla ikisi Dörtlü Final'e çıkabiliyor. Aynı ülkeden iki takımın Dörtlü Final'e çıkması durumunda, bu ülkeler yarı finalde eşleştiriliyor. Bu kural doğrultusunda Türk takımları, son 4 sezondur 3 kez Dörtlü Final'e 2'şer takımla yükselmesine rağmen yarı finalde eşleştirildikleri için finalde Türkiye'den tek takım mücadele edebiliyor.

İTALYANLAR 30 YIL ARADAN SONRA DÖRTLÜ FİNAL'DE YOK

2014 CEV DenizBank Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nde bu sezon bir hegemonya sona erdi. 30 yıldır Dörtlü Finale yükselme başarısı gösteren İtalyan takımları, bu yıl ilk kez Dörtlü Final'e çıkamadı.

ECZACIBAŞI'NIN İTİRAZI SONUÇ VERMEDİ

4 sezon önce başlayan Türk takımlarının birbirleri ile eşleşme sendromuna Eczacıbaşı Spor Kulübü, durumun düzeltilmesi için defalarca CEV'e itirazda bulundu. 2013 yılında ise CEV Başkanı Andre Meyer ile bizzat bire bir konuşan Eczacıbaşı'na yine yönetmelikle ilgili somut bir açıklama yapılamadı.

UEFA VE FIFA ÖRNEĞİ

Eczacıbaşı yaptığı sunumla, CEV'in iki Türk takımını sürekli final öncesi karşı karşıya getirmesine bir örnek olarak da FIFA ve UEFA uygulamalarını örnek gösterdi, ancak yine sonuç değişmedi. Türkiye Voleybol Federasyonu'ndan yeterli desteği de alamadıklarını ifade eden Eczacıbaşı Kulübü, "Avrupa voleybolunda bir İtalyan hegemonyası bitti. Şimdi Türk takımlarının kuvveti geçerli. Buna rağmen muhtemel bir final eşleşmesinden mahrum bırakılıyoruz. Bizden puan olarak çok gerilerde olmasına rağmen diğer ülke takımlarının karşısına bir Türk kulübü elenerek geliyor. Oysa iki harika takımın muhtemel final eşleşmesi ise çok önceden yapılan maçla önü tıkanıyor" açıklamasını yaptı.

BAYANLARDA ÜLKE BAŞARI PUANLAMASINA GÖRE TÜRKİYE İLK SIRADA

CEV Bayanlar Şampiyonlar Ligi'nde ülke başarı puanlamasına göre Türkiye, 404,67 puanla ilk sırada yer aldı. 379,67 puanla Rusya ikinci olurken, 359,67 puanlı İtalya ise üçüncü sırada yer aldı.

Bayanlarda ilk 10 sıradaki ülkeler ve puanları şöyle: Ülke Puan

1 Türkiye 404,67

2 Rusya 379,67

3 İtalya 359,67

4 Fransa 332,00

5 Polonya 299.33

6 Azerbaycan 297,66

7 Romanya 251,00

8 Sırbistan 242,00

9 Almanya 232,33

10 İsviçre 228,34 os (os)