Kazakistan'ın Başkenti Astana'da gerçekleşen 38. Olağan UEFA Kongresi'nde toplanan üye 54 Avrupa ülkesi temsilcileri ve UEFA yöneticileri, Platini Başkalığında ki toplantılara başladılar.

UEFA, bu kongresinde alınan önemli kararlardan biri de bugün UEFA'nın kendi internet sitesinden açıklandı. Buna göre uluslararası futbol maçlarının kalitesini ve önemini artırmak amacıyla 2018 yılından itibaren UEFA "Ülkeler Ligi'nin" başlatılacağını bildirdi. UEFA üyesi 54 federasyonun oybirliğiyle "UEFA Ülkeler Ligi'nin" 2018 ile 2022 yılları arasında A Milli Takım düzeyinde başlatılmasına karar verildi. "Ülkeler Ligi" organizasyonun milli takımlar arasında yapılan dostluk maçlarının yerini alacağı, turnuvada başarılı takımların 2019 ve 2021'de üst lige çıkarılacağını, başarısız olanların ise alt lige düşürüleceği belirtildi.

UEFA'nın üst düzey yöneticilerinden Wolfgang Niersbach, UEFA'ya bağlı ülkelerin yeni bir organizasyonun kurulması kararına saygı duyduğunu ve kabul ettiğini belirterek, "Bu organizasyon, Avrupa'da yer alan milli takımlar için çok önemli bir adım ve umarım taraftarlar bu yeni formatı destekleyecek" dedi.

UEFA "Ülkeler Ligi'nde" başarılı olan milli takımların UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine kalma şansı daha da aratacak ve söz konusu uygulama ilk olarak Euro 2020'ye katılacak takımların belirlenmesinde etkin rol üstlenecek.

UEFA "Ülkeler Ligi'nin" nihai formatı henüz belirlenmezken, üye ülke federasyonları nezdinde yapılacak görüşmelerin ardından son hali belirlenecek.

Bu yeni formata göre, UEFA Ülkeler Ligi'ne katılacak 54 takım, UEFA'nın yaptığı milli takımlar sıralamasına göre 4'lü gruba ayrılacak ve turnuvada üst gruplara yükselenler veya şampiyon olanlar EURO play-off'larına doğrudan katılmaya hak kazanacak.

Son karar öncesindeki plana göre, Euro 2020'den önce ayrılan gruplar da kendi içinde 3'lü ve 4'lü alt gruplara ayrılacak ve birbirleriyle 2018 yılının eylül ve kasım ayları arasında 4 ila 6 karşılaşma oynayacak.

UEFA'nın bu organizasyon sayesinde milli takımlar arasında düzenlediği dostluk maçlarına daha fazla önem verilmesini amaçladığı, turnuvanın maç takviminin üye federasyonlarla yapılacak müzakerelerin ardından açıklanacağı belirtildi.

SERCAN SAPANATAN - İSTANBUL /

ss(gh)