Mehmet ÇİFTÇİ/BİLBAO, () - TÜRKİYE A Milli Basketbol Takımı, FIBA Dünya Kupası C Grubu'ndaki son maçında Dominik Cumhuriyeti'ni 77-64 mağlup ederek grup ikincisi olmayı başardı ve "Son 16"ya kaldı.

Türkiye, maça Kerem Tunçeri-Sinan Güler-Cenk Akyol-Kerem Gönlüm-Ömer Aşık beşiyle başladı. Karşılaşmanın ilk sayıları Kerem Gönlüm'den geldi. Son 16'ya kalması kesinleşen A Milliler, maça bu rahatlıkla daha hızlı ve rahat başladı. Tempoyu yükselten Ay Yıldızlılar, Kerem Tunçeri'nin liderliğinde ve pota altında Kerem Gönlüm-Ömer Aşık faktörüyle sayıya daha akıcı bir şekilde ulaşmaya başladı. Bu değişim, Türkiye'nin ilk dört maçta sergilediği savunma keskinliğini etkilese de milliler, hücumda Dominik Cumhuriyeti'nin her sayısına cevap vermeyi başardı. İlk çeyrek, iki takımın karşılıklı basketleri sonucunda 14-13 Türkiye üstünlüğü ile sona erdi.

Türkiye, ikinci çeyreğe savunmayı öne çıkaran bir oyunla başladı. Ender Arslan-Emir Preldzic-Cedi Osman-Barış Hersek-Oğuz Savaş beşi savunmada gösterdiği performansla Garcia'yı durdurdu ve bu ritmi hücuma da taşıdı. Türkiye'nin üst üste gelen üçlük isabetleri Dominik Cumhuriyeti'ni köşeye sıkıştırdı. Çeyreğin son beş dakikasına girilirken Barış Hersek'in isabetiyle Türkiye farkı çift hanelere taşıdı: 27-17

Hücumda oldukça akıcı bir performans sergileyen Türkiye, her atakta farkı arttırmaya devam etti. Bitime 3.20 dakika kala Cedi Osman'ın isabeti skoru 33-17'ye getirdi. Takım olarak hızlı bir şekilde paslaşabilen ve doğru adamı bulan Türkiye'nin yakaladığı rüzgara karşı Garcia'nın eforu yeterli olmadı. Tempoyu düşürmeyen Ay Yıldızlılar, üst üste buldukları sayılarla ilk yarıyı 41-23 önde kapattı.

İkinci yarıda temposunu düşürmeyen ve Garcia üzerinde yoğun savunmasını hafifletmeyen Türkiye, farkı korumaya başardı. Dominik Cumhuriyeti Liz ve Fortuna gibi farklı opsiyonlarla skor üretmeye çalışırken, Türkiye'nin hücumu bu turnuvada hiç olmadığı kadar rahat ve sonuca yönelikti.

Ömer Aşık ve Kerem Gönlüm liderliğinde pota altından ve orta mesafeden skor üreten Türkiye, tempoyu yöneterek Dominik Cumhuriyeti'ne geri dönüş umudu vermedi. Rakibinin direncini her geçen dakika biraz daha kıran Ay Yıldızlılar, 02.20 dakika kala Cen Akyol'un üçlüğüyle farkı 23 sayıya çıkardı: 56-33

Türkiye, son iki dakika içinde Fortuna'nın katkılarıyla skor üretmeye başlayan Dominik Cumhuriyeti'ne cevabı Emir Preldzic ile verdi. Ay-yıldızlı takım, çok yönlü forvetin üst üste gelen sayı ve asistiyle kontrolü yeniden ele geçirdi ve üçüncü çeyreği 60-41 önde kapattık.

Maçın son çeyreğine Dominik Cumhuriyeti hızını artırarak girdi. Farkı azaltmak için tempoyu yükselten rakibe karşı Türkiye, soğukkanlı bir şekilde hücum ederek ve sete set hücumu tercih ederek cevap verdi. Bu taktik Ay Yıldızlıların farkı korumasını sağladı. Oğuz Savaş'ın basketleri ve Emir Preldzic'in istatistik kağıdının her hanesine katkı sağlayan oyunu, Türkiye'nin maçtaki üstünlüğünü korumasını sağladı. 12 Dev Adam, ilk 4 dakikayı 65-47 önde geçti. Dominik Cumhuriyeti'nin bu dakikadan itibaren savunmasını hareketlendirmesi ve sertleştirmesi farkın azalmasını sağladı. Rakibin bu değişikliğine hızlı reaksiyon gösteremeyen milliler, savunmada basit hatalar yaptı ve fark 02.26 dakika kala 14 sayıya indi: 70-56

Maçın son kısmında Emir Preldzic'in yeniden oyuna girmesi ve Furkan Aldemir'in enerjisiyle tempoya dengeyi getirdi. Hücumda bulduğu şansları değerlendiren Türkiye, farkın daha fazla azalmasına izin vermedi ve karşılaşmayı 77-64 kazandı.

Türkiye adına maçın en skorer oyuncusu 15 sayı ile Oğuz Savaş oldu. Savaş aynı zamanda 6 ribaund ve 3 asist ile oynadı. Emir Preldzic 9 sayı-5 asist, Ömer Aşık 9 sayı-10 ribaund, Kerem Gönlüm 10 sayı-6 ribaund ile karşılaşmayı tamamladı.