Sercan SAPANATAN, ,İstanbul-

Türk Basketbolunu 22 senedir yöneten ismi olan Turgay Demirel, 17 Mayıs'ta yapılacak Genel Kurul sonrasında belkide FIBA Başkanı olarak Dünya Basketboluna yön veren Türk olarak tarihe geçecek. 22 yıllık Federasyon Başkanlğını, yeni dönemi ve yaptıklarını Doğan Haber Ajansına anlatan Turgay Demirel, Türk Basketboluna bir çok ilki yaşatan isim olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek sohbete başladı.. Milli Takımlar, ve Kulüpler seviyesinde alınan kupa ve başarıların hepsinde Türk Basketbolunun başında ki isim olan Turgay Demirel'in şimdi ki hedefi ise Dünya Basketbolunu yönetmek. Daha önce 2010 yılında aday olduğu FIBA Başkanlığını kaybeden Turgay Demirel bu sene 17 Mayıs'ta Münih'te yapılacak olan kongrede en iddialı isim olarak gösteriliyor. Bir çok delegenin desteğini arkasına alan Turgay Demirel seçilmesi halinde FIBA'nın ilk Türk başkanı olacak.

17 Mayıs 'ta Almanya'nın Münih şehrinde yapılacak olan kongre öncesi 'na FIBA Kongresini ve Türk Basketbolunu değerlendiren Turgay Demirel önemli açıklamalarda bulundu.

Röportaja 22 yıllık başkanlık dönemini değerlendirerek başlayan Turgay Demirel şunları söyledi.

22 YILDA NELER YAPTIK

"22 yıl gerçekten çok uzun bir süre.1992 yılında Başkan olduğumdan bu yana tam 6 kez seçimlere girerek arka arkaya başkanlık görevini sürdürüyorum. 2012 Londra Olimpiyatlarından sonra yapılan seçimler sonucunda da 2016 yılında yapılacak olan Rio Olimpiyatlarına kadar başkan seçildim. Bu yıl ile birlikte 22 yılı tamamlamış olacağım. 17 Mart 1992'de başladığım bu göreve aralıksız devam ederek Türk Basketbol tarihinin herhalde en uzun dönem başkanlık yapan ismi oldum".

SEÇİLİRSEM BÜYÜK HEDEFLERİM VAR

"Türk Basketbolunda ki misyonunuzu tamamladınız mı ?"sorusuna Turgay Demirel şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de ki misyonumu tamamlamaktan ziyade, Avrupa Basketbolu ile alakalı yapılacaklar ve yapılması gerekenler nedeni ile FIBA Başkan adaylığım tekrar gündeme geldi. 2010 yılında da bir adaylığım olmuştu ama Genel Sekreterin bir yönlendirmesi ile diğer aday seçimi kazanmıştı. Ama bu geçtiğimiz 4 yıl sürecinde Avrupa Basketbolun da işler iyiye gideceğine daha da kötüye gitti.Yaşanan bir çok olaylar, talihsizlikler, basketbol anlamında pek birşey yapılamamasının nedeni ile bir kayıp dönem olarak geçti. Bu Mayıs ayında yapılacak olan FIBA Avrupa Başkanlığı ve FIBA Dünya'nın Mart ayında İstanbul'da yeni almış olduğu kararlar çerçevesinde Dünya Basketbolunun yönetimini yeniden şekillendirme adına önemli bir başlangıç olacak.Dolaysıyla Türkiye'de ki misyonumu tamamlamaktan öte Avrupa'da ve Dünya Basketbolunda bu birikimi ve tecrübeyi gerçekleştirme hedefim var.Tabii ki seçilirsem" şeklinde konuştu.

YAPAMADIKLARIM ELBETTE OLMUŞTUR

Turgay Demirel "22 yıllık başkanlık döneminde yapmak isteyipte gerçekleştiremediğiniz bir şeyler oldu mu ?" sorusuna,"Tabiki olmuştur. Başlayıp yarıda kaldığımız yacda düşünüp yapamadığımız çalışmalar olmuştur. Ama hiç birini belki şu anda tek tek ifade etmem doğru olmaz.Ancak İstanbul Beykoz'da aldığımız ve Beykoz'a bir Basketbol Eğitim Merkezi açmak için çalıştığımız bir proje vardı ama mahkeme nedeni ile ilerleyememiz olmamız benim için gerçekten üzüntü kaynağıdır" ifadelerini kullandı.

HİÇBİR SEÇİM GARANTİ DEĞİL

FIBA seçimleri hakkında da görüşlerini açıklayanTurgay Demirel, "Hiçbir seçimi garanti olarak görmemek lazım. Bugüne kadar pek çok seçime girmiş birisi olarak konuşuyorum.Seçimlerin hepsinde az sayıda delege olduğu için sonucu tahmin etmek mümkün değil. Avrupa'da 51 ülke var. Bu ülkelerden 17 Mayıs'ta başlayacak seçimlerde sadece 50 ülke oy kullanabilecek. Burada da önemli basketbol ülkelerinin ve en önemlisi basketbol gelişimini isteyen ülkeler için aday olarak görülüyorum. Ama böyle bir olayı garanti görmek mümkün değil.''dedi.

"Türkiye'de yerinize geçebilecek birisi var mı ?'' sorusuna bunun için daha çok erken olduğunu düşünüyorum.Daha seçim kazanılmadı. Avrupa başkanı olunmadı. Çalışmalarımız devam ediyor.Şu anda bir kişiyi yerime vekil göstermem de doğru değil. Önceki süreç de bu sene Dünya Kadınlar Avrupa Şampiyonası var. Şampiyona sonrası bazı kararlar alınacak. Kim daha iyi yönetir ? sorusunu sorarsak yönetimimizde basketbolun içinden gelmiş ve yıllarını basketbola vermiş kulüplerimiz, basketbol camiamız bu durum ile ilgili doğru kararı verip, yeni gelen kişiyi de seçip,destekleyeceklerdir." Dedi.

HATALARIM OLMUŞTUR

"Yeri geldi birçok kez eleştirildiniz bu konuda ne söylemek istersiniz? Sorusuna Demirel'in yanıtı şöyle oldu:

"Benim bulunduğum yerde olan kişilerin elbet hataları olacaktır.Ama önemli olan bunlardan da ders çıkarmamız gerektiğidir.Ders çıkarabilmemiz için eleştirilerin yapıcı olması gerekir. Bazı kişilerin yaptığı eleştiriler sürekli aynı konularda kaldı. Bu yaptıkları eleştirileri kabul etmem mümkün değil. Art niyetli yapılan ve kötü söylemli eleştirileri kınıyorum."

"Sizin dönemizde Milli Takım'a getirilen coach'lar hakkındaki yorumunuz ne olabilir" sorumuza ise Demirel, "Bizim dönemimizde başa getirdiğimiz coachlar en üst noktada bulundukları için oradadırlar. Baktığım zaman 1992 yılından bugüne kadar Ayhan Siyavuş, Hüsnü Germen, Çetin Yılmaz, Ercüment Sünter, Aydın Örs, Bogdan Tanjevic ve Orhun Ene bu göreve getirdiklerimiz kişilerdir. En son olarak da Ergin Ataman'ı bu göreve geldi.Bu coachlar içerisinde değerleri,iyi vasıfları olduğu için görevlere geldiler. Daha iyi neticeler alınabilirdi ama oyunucular ve yöneticiler açısından da aynı durum söz konusudur" şeklinde konuştu.

EN BAŞARILI TAKIM SPORU BASKETBOLDUR

"Milli Takım sizin döneminizde bir dünya ikinciliği kazandı.Sonradan bazı başarısızlıklar yaşandı.Ergin Ataman ile birlikte beklentileriniz konusunda neler söylemek istersiniz? sorusuna da Demirel şöyle yanıt verdi:

"Başarısızlık diye değerlendirmek doğru değil.Başka bir açıdan bakarsak Türk Basketbolu sıralamasında bugün dünya ikincisi konumundadır.Dünya dokuzuncusu da oldu. 2002 Dünya Basketbol Şampiyonası'na katılarak şampiyonalarda boy gösterdik. 2006'da altıncı olduk. 2010'da ikinci olduk. Bu sene de arka arkaya da şampiyonaya katılıyoruz. Türk Basketbol Federasyonu'nun(TBF) 55'nci yıllında ve basketbol faaliyetlerinin başladığı daha önceki zamanları düşünürsek bu kadar süre içerisinde benim dönemimde Türkiye ancak 3 defa Dünya Basketbol Şampiyonası'na katılmıştır. Zirveyi Dünya ikincisi olarak yaptık. Çeyrek finalde elendiğimiz şampiyonalarda var. 2011 ve 2013 arasında hedeflerimize ulaşamadığımız açıktır.Ama Milli Takımı başarısız kabul etmek de doğru olmaz. Diğer spor dallarına da bakarsak futbolda 50.sıra ve voleybol erkek dersek yine bu civarlardayız. En başarılı takım sporumuz erkeklerde Basketbol'dur.Erkek Milli Takımı'mız Dünya yedincisi bayanlarda Milli Takımı'mız Dünya onüçüncüsü'dür" dedi.

ERGİN ATAMAN'DAN BEKLENTİLER

"Coach'umuza gelirsek. Ergin Ataman daha yeni göreve geldi.Yurt içi ve yurt dışında çalışmış başarılı bir antrenör. Önümüzdeki 3 yıllıık süre içerisinde Rio'daki Olimpiyatlara katılmak istiyoruz. Bu süre içinde başarılı olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Ligimize dönersek Beko Basketbol Ligi size keyif veriyor mu? Demirel bu soruya şu yanıtı verdi:

"Avrupada ki basketbol liglerine göre İspanya Basketbol Ligi ile birlikte en önde gelen bir ligimiz var. Maçlar zevkli geçiyor. Play-off'taki takımlarımız hepsi birbirinden kuvvetli. Şampiyonanın sonuna kadar çok çekişmeli maçlar izleyeceğiz. Alt tarafta yer alan takımlar arasında da büyük çekişme var.Küme düşme, düşmeme, Play-Off'a katılma anlamında. Bu sene Banvit çok başarılı bir sezon geçirdi.Özellikle son haftaya kadar 1 mağlubiyet ile gelmesi büyük başarıydı.Herkesi tebrik ediyorum.Başarılı bir sezon geçirdiler.Daha çok sayıda genç oyuncu oynamasını daha insiyatifli bir basketbol oynamamızı istiyor"şeklinde konuştu.

SALONDAKİ ŞİDDET

Turgay Demirel konuşmasının bu bölümünde, son dönemlerde salonlarda çıkan olaylara değindi ve şöyle konuştu:

"Birçok şeyden bahsetmek lazım.Seyirci profili, ülke şartları,kulüplerimizin iddialı kadrolar kurmaları,finaller oynamaları kulüp taraftarlarının desteğini de arkalarına getirmektedir. Her taraftarın aynı şekilde sorun üreten kısmına koymak da doğru olmaz.Kulüplerimizin basketbolu geliştirmek için seyircileriyle beraber çalışmaları gerekiyor.Burada kulüplerin Basketbol Şube Yönetimleri'nin daha profesyonelce bu duruma yaklaşmaları beklenmektedir.Bizde çok zengin bir taraftar topluluğu var.Sadece kulüp taraftarlarının olduğu yerde maalesef olaylarda çıkmış oluyor."ifadelerini kullandı.

KULÜPLER BİLEREK MAÇ KAYBETMEZ

"Ligimizde manipilasyonlara dair basına yansıyan haberler var.En son Ahmet Kandemir'in açıklamalarını da göz önüne alırsak gelecekte bir yaptırım düşünüyor musunuz?sorusuna Demirel'in yanıtı ise şu şekildeydi:

"Ahmet Kandemir konusunda ne dediğini bilmiyorum.Tecrübeli bir coach. Ama hiçbir kulubün bilerek maç kaybetmek anlamında birşeyler yapmasını düşünmüyorum. Bu kabul edilemez. 2 sene öncesinde özellikle Beko Basketbol Ligi'nde galibiyetlerin taşınması diye bir kuralımız vardı.Yani Play-Off'a giden takımın 1-0 önde olması demekti.Bu kural iki takım arasındaki maçların iddialı bir şekilde oynanmasını sağlıyordu.Lig kurulu bu kuralı kulüpler istemedikleri için kaldırdı.Belki bunları tekrardan değerlendirmek gündeme gelebilir " ifadelerini kullandı.

SS(UD)