TRABZONSPOR Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, tatil edilen Fenerbahçe maçı ve çıkan olaylara değinirken, "Zaten ortam gergin, gerelim buradan kopsun, dediler. Galip gelemeyeceklerini bildikleri için, bu maç tatil olsun, dediler" değerlendirmesini yaptı.
Futbol Federasyonu'nun vereceği cezaya itiraz etmeyeceklerini söyleyen Başkan Hacıosmanoğlu, Avni Aker Stadyumu’nda basın toplantısı düzenledi. Fenerbahçe maçında yaşanan olayları Trabzonspor kulübü olarak tasvip etmedikleri vurgulayan Başkan Hacıosmanoğlu, şöyle devam etti:
"Takımımız, Fenerbahçe karşısında bu sene gösterdiği performansın üzerinde bir performansla maçtan galip ayrılacak bir oyun tarzı ile sahadaydı. Ama kendi takımımızı oynatmamak için elimizden geleni yaptık. Karşımızdaki Fenerbahçe, ikinci yarı son 4 deplasman maçında sadece bir puan almıştı. Belki de en rahat yeneceğimiz sarı lacivertli ekip sahadaydı. Takımımızı desteklemiş olsaydık, 2011 yılından sonra en güzel ve en anlamlı galibiyetlerden birini yaşayacaktık. Bu bizim hatamız. Yaşananlar hepimizi üzdü. Trabzon şehrinin, Trabzon insanının bu şekilde hem dünyada, hem de ülkemizde konuşulması bize yakışmadı."
FENERBAHÇE TARAFTARLARININ OLAYLARI İZLETİLDİ
Başkan Hacıosmanoğlu, büyük olaylar varmış gibi gösterilmesine rağmen statta ve dışında ufak hasarlar dışında hiçbir şey olmadığını hatırlatırken toplantı odasına kurulan projeksiyon cihazıyla Fenerbahçe’nin maçlarında stat ve stat dışında yaşanan olayların görüntüsü ekrana getirildi. Sarı lacivertli taraftarlarının saha içerisinde çıkardığı olaylar ve saha dışında polis araçlarını ateşe verip devirmelerinin görüntülerinin ekrana yansıtılmasının ardından Beşiktaş taraftarlarının neden olduğu olayların görüntüleri yayınlandı.
"ADALETSİZLİK DÜZELMEDİĞİ SÜRECE BU OLAYLARIN DÜZELECEĞİNİ TAHMİN ETMESİNLER"
Başkan Hacıosmanoğlu, görüntüden sonra açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bu tür görüntüleri örnekleriyle çoğaltabiliriz. Trabzon’da ne oyuncu kovalandı, ne teknik direktör yardımcısının başı yarıldı, ne de polis araçları devrildi. Ne de istasyonlar yakılmaya çalışıldı. Bu, (onlar yaptı, biz daha azını yaptık) demek değil. Bu toplumsal bir reaksiyondu. Trabzonspor’un 2011 yılında çalınan şampiyonluğu, hem içerde hem de dışarda tescillenmiş noktada iken siz adalet tecelli etmeden Türk futbolunu yönetmeye kalkarsanız elbette ki insanların size göstereceği reaksiyon olacaktır.Olayların bu noktaya gelmesinin nedeni Türk futbolunu yönetenlerin kafalarına kuma gömmesidir. Bu adaletsizlik düzelmediği sürece bu olayların düzeleceğini tahmin etmesinler. Sadece bu yüzden eylem yapanlara, olay çıkaranlara bu faturayı kesmenin doğru olmadığını düşünüyoruz."
"YARGITAY'IN CEZASINI ONAYLADIĞI ŞAHSIN TEHDİTLERİ DİKKATE ALINMIYOR"
Başkan Hacıosmanoğlu, daha sonra şunları söyledi:
"Bizim ortamı gerdiğimizi iddia ediyor, aklı evveller. Ama bizim emeğimizi çalan kulübün başkanı, bırakın sadece bizim söylemlerimizi, bu ülkenin bütün değerlerini tehdit ediyor. Şu anda Yargıtay’ın cezası onanmasına rağmen ne şekilde dışarıda durduğu dahi belli olmayan şahsın tehditleri dikkate alınmıyor, onların üzerine gidilmiyor. Emeğimizin çalındığı yerde hakkımızı istemek için hak arama sınırları içerisinde konuştuklarımızla kamuoyunu gerdiğimizi söylüyorlar."
"ALACAĞIMIZ CEZAYI UMURSAMIYORUZ"
Futbol Federasyonu’nun Fenerbahçe maçında yaşanan olaylar nedeniyle  vereceği cezayı umursamadıklarını da vurgulayan Başkan Hacıosmanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hatamız karşısında cezamız neyse çekeriz. Ama bu cezaları verenlerin, bize ceza verseler de vermeseler de, uyguladıkları adaleti dün kabul etmiyorduk, bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Ama sonuçta uygulayıcı onlar. Elbette ki ceza verecekler, biz de çekeceğiz. Kulüplerin güdümlü federasyonlar değil, özerk federasyon başkanlarını seçme zamanı gelmiştir. Eğer bunlar gerçekleşmezse, gücü olan kulüplerin başkanlarının seçtiği federasyonlarının yönettiği bu ülkede hangi taraftarı suçlarsanız suçlayın, olayları faturasını kime keserseniz kesin, bunların önüne alamayacağınız aşikardır."
Başkan Hacıosmanoğlu, "Kongreye gitmeyi düşünüyor musunuz" sorusuna da şu cevabı verdi:
"Biz Trabzonspor’a göreve getiren genel kurul üyeleri bize teveccüh gösterdi, başkan seçti. Bu kulübü 5 senede bu hale getiren biz değiliz. Trabzonspor’u tarihi borçlanmanın içinde devraldık. Borç önemli değil, çevirirsiniz. Ama 2017’nin sonuna kadar bütün gelirleri temlik edilen bir kulüp devraldık ve onu ayakta tutmaya çalışıyoruz. Trabzonspor’a ne zaman zarar verirsek onu aldığımız gibi bırakmasını biliriz."
Başkan Hacıosmanoğlu, sahaya sokulan yabancı maddelerle ilgili olarak da, "Ben de merak ediyorum. Bunun arkasında büyük bir provokasyon olduğuna inanıyorum. Araştırmalarımız devam ediyor. Bulduğumuz zaman paylaşacağız" ifadesini kullandı.
Hakem Bülent Yıldırım'la sahaya dönmesi için görüştüğünü de açıklayan Başkan Hacıosmanoğlu, "Bütün federasyon temsilcileri ve hakem arkadaşımızla konuştum. Sonuçta yaşanan olayları elbette üzüntüyle karşıladık. Kendisine maça devam etmesini söyledim. Eskiden kurallar vardı. Anons edilirdi. Yeni kurallara göre, içeri girdiğinde maç tatil ediliyor. Hakem, olayların daha büyüyeceğini düşünerek büyümeden bu şekilde kapanmasını istedi. Özür dileyerek maçı tatil etti. Biz gerekli bütün girişimlerde bulunduk" dedi.
"ONUR ÜYELİĞİ BELGESİ VERMEK İLGİNÇ BİR TESADÜFTÜ"
Başkan Hacıosmanoğlu, "Çatılara özel harekat polisi koyan valiye onur üyeliği verdiniz" sözleri üzerine şöyle konuştu:
"Önlemler alabilirsiniz, ama bunu kamuoyu ile paylaşmanız doğru değil. Trabzonspor seyircisine önceki yıllarda nasıl baskı yapıldığını ve onun karşısında tepki gösterildiğini biliyoruz. Bu şehri yönetenlerin de bilip ona göre hareket etmesi gerekirdi. Onur üyeliği belgesi vermek ilginç bir tesadüftü. Ben de üzüldüm, olmaması gerekiyordu. Divan kurulu her gelen valiye böyle uygulamalar yapıyor. Onlar göndermişti, kulüpte duruyordu. Onur üyeliğinin bu maç öncesine gelmesi bir tesadüftü. Vali o açıklamaları yaptı da bizim hoşumuza gitti algısı yaratmak, biraz saygısızca bir yaklaşım oldu."
Taraftarlarından bir sene daha sabretmesini isteyen Başkan Hacıosmanoğlu, "Ekonomik olarak güçlü iseniz, sahada ve saha dışında güçlü olursunuz. Bu kulübü 5 senede bu hale getiren insanlardan, biz 1 sene daha istiyoruz. Bir sene içerisinde kulübü hem sahada hem de ekonomik olarak değiştirmezsek, kimsenin bize görev hatırlatmasına gerek yok. Biz bu görevi bırakıp, sevdalısı olduğumuz renkleri takip etmek için tribüne geçmesini biliriz" dedi.
"ENGİN KARA YÖNETİCİ ARKADAŞLARINI DÖVDÜRMEK İSTEDİ"
İstifa eden yöneticiler konusuna da değinen Başkan Hacıosmanoğlu, şöyle konuştu:
"Sebahattin Çakıroğlu arkadaşımızın sanırım başkanlık hayali var. Engin Kara ise görevlerinden istifa etmedi. Yaklaşık 1 hafta önce kulüpte ilgisi olmayan birime yaptığı davranış nedeniyle yönetici arkadaşlarıyla kulüpte kavga etti, hakarette bulundu. Bu da yetmiyormuş gibi 2-3 araba ile 3-5 kişiyi çağırıp, kulübün güvenlik kapısında arkadaşlarını dövdürme hesabı yapan bir insanın benim olduğum yerde görev almasının imkanı yok. Görevlerinden istifa etmedi, yönetimdeki arkadaşlarımızın isteğiyle görevlerinden alındı."
"CEZAYA İTİRAZ ETMEYECEĞİZ"
Federasyonun vereceği cezaya itiraz etmeyeceklerini de vurgulayan Başkan  Hacıosmanoğlu, bu konuda şöyle dedi:
"2 maç fazla almışımız, 3 maç eksik almışız, çok önemli değil. Türk futbolundaki adaletsizliği düzeltmeyen bugünki kaosun sahiplerinin vereceği 3-5 maç cezanın indirilmesi gibi bir talebimiz olmaz. Konuyu yönetim kurulu üyeleri ile değerlendireceğiz. Trabzonspor’un haklarını iade etmeyen federasyonun, reaksiyon gösteren toplumun yapmış olduğu olaylardan dolayı verecekleri ceza, çalınan şampiyonluğun verilmemesi noktasında devede sinek kalır. Onun için hiç önemli addetmiyoruz. Onların verecekleri cezaya, alacakları hiçbir karara saygı duymuyoruz. Kulüpler Birliği başkanıyla konuşup gerekirse kulüpler birliğinde de değişiklik yapıp, bu adaletsiz düzenin temsilcisi olanların o koltuklardan uzaklaşması için elimizden geleni yapacağız."
"HATA YAPTIK"
Deplasmanda oynadıkları Torku Konyaspor maçına taraftarlarının girmesine izin vermeyerek hata yaptıklarını da vurgulayan Başkan Hacıosmanoğlu, şöyle devam etti:
"Provokasyonun nedenlerini ve arkasındakileri paylaşacağız. Konya maçında ceza alsaydık, Fenerbahçe maçını seyircisiz oynasaydık, farklı olurdu. Seyircisiz oynasaydık, o maçta çok rahat kazanacaktık. Maraton veya kapalı tribünden tepki beklerken kale arkalarından tepki geldi. Trabzonspor top oynuyor. Maçı soğutmak için biz hareket yapıyoruz. Bunun Trabzonspor’a katkısı var mı? Burada art niyet var. Elbette bunun sorumlularını bulacağız."
"GALİP GELEMEYECEKLERİNİ BİLDİKLERİ İÇİN BU MAÇ TATİL OLSUN DEDİLER"
Fenerbahçe kalecisi Volkan’ın taraftarlarını provake ettiğini de vurgulayan Başkan Hacıosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Federasyon temsilcisi ile koridorda konuşuyoruz, (Kaleci ısınmaya çıkarken küfrettiğini, el hareketini yaptığını gördün mü diyoruz), o da, (Evet gördüm, yazacağım) diyor. Ben de şahit oldum bu konuşmaya. Aradım, (Niye yazmadınız bunu?) diye sordum, (Ben görmedim, görsem yazarım. Namusum üzerine yemin ederim) diyor. Orada öyle söylüyorsun da neden raporunda farklı yazıyorsun? Sahada provokasyon var. Onur, Kasımpaşa maçında yerinden çıktığı için sarı kart görüyor. Ama bu maçta Emenike’ye konfeti geliyor, sağına soluna bir bakıyor, birkaç dakika sonra sanki mermi yemiş gibi kendini yere atıyor. Kaleci de koşarak oraya geliyor. Hakem neden sarı kart vermiyor? Gol oluyor, koşarak yedek kulübesine geliyorsun. Melo’nun hareketi haftalarca konuşuldu. Ama buna ‘sevindi’ diyorlar. Art niyetli olduğunuz oradan belli. Zaten ortam gergin, gerelim buradan kopsun. Galip gelemeyeceklerini bildikleri için, bu maç tatil olsun, dediler."
"ERSUN YANAL, MARATON KOŞUSUNA KATILMIŞ GİBİ NİYE İÇERİ KOŞUYORSUN?"
Başkan Hacıosmanoğlu, Fenerbahçe'ninh teknik direktörü Ersun Yanal’ı sert bir dille eleştirirken de şöyle konuştu:
"Fenerbahçe’nin başına gelmeden 15 gün önce hocası bir televizyon kanalında, (2011 yılı şampiyonu Trabzonspor) dedi. Bunu bu şehrin ekmeğini yiyen Ersun Yanal dedi. Özer, faul atışını kullanacak, Fenerbahçeli futbolcular kullandırtmıyor. Niye kullandırtmıyor? Engelliyorlar ki tepkiler büyüsün. Hakem olarak neden müdahale etmiyorsun? Sen takımın teknik direktörüsün. Rakip oyuncu serbest vuruş kullanacak, onun yanında ne işin var? Sahanın içine adımını niye atıyorsun? Oyuncu sana, (yerine git) diyor. Sanki bizim oyuncu ona küfretmiş pozisyonunda oluyor. Her şeyden önemlisi o takımın başına geçmeden önce (2011 yılının şampiyonu Trabzonspor) demiş hocasın. Hakem maçı tatil etmedi. Saha içerisinde yürüyor, maraton koşusuna katılmış gibi niye içeri koşuyorsun? Sana yakışıyor mu? Bu şehirde sana birisi bir şey mi yapacak? Bunlara baktığımızda taraftarımıza da hak vermiyoruz değil. Ama bunlara cevap verirsek, biz zarar göreceğiz. Ancak hiç birisi mazeret değil bunların. Biz yapmayacaktık, tahriklere gelmeyecektik. Onlara vereceğimiz en büyük ceza yenip evlerine göndermekti."
İstanbul’da yürüyüş yapacaklarını da hatırlatan Başkan Hacıosmanoğlu, şöyle konuştu:
"Trabzonspor sevdalıları, ümitsizliklere kapıldığı anda, hakkını alamadığı anda, o şehirde yürüyecek. Bana sayın valimiz, (Senden tek ricam var. Taksim'e çıkma) dedi. Ben de, (Bizim Gezi Parkı ile işimiz yok. Hedefimiz İstinye) dedim. Biz kimseyi tehdit etmiyoruz. Sadece çalınan hakkımızın geri iade edilmesini istiyoruz. Türk futbolu içerde bağımsız değil, ama dışarda hiç değil. UEFA ve FİFA’nın bu ülkeye yaptırımı olmayacağını düşünenlerin yanılacaklarını hep beraber göreceğiz. Bu mücadelenin sonunda eylem yapanlara nasıl eylem yapıldığını göstereceğiz. O eylemin sonunda ben de belki Trabzonspor başkanı olarak bu kulübün başında kalmayacağım."
"FENERBAHÇE BİZİMLE MAÇ YAPACAK KONUMDA OLMAYACAK"
Başkan Hacıosmanoğlu, "Bir daha Fenerbahçe maçlarına çıkmamayı düşünüyor musunuz?" şeklindeki sorusuna ise, "Zaten bu sezon kapandı. Bir dahaki sene hangi tarihe denk gelir bilmiyorum ama Fenerbahçe, bizimle maç yapacak konumda olmayacak" dedi.

YES(TM/AÖ) FOTOĞRAF