Yüksek Atlama branşında Avrupa İkincisi olan Ümit Tan'ın, Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) tarafından doping numunesi vermediği iddiası ile 2 yıl spordan men cezası Tahkim Kurulu tarafından geri döndü.

TAF DİSİPLİN KURULU İKİ DEFA AYNI KARARI VERDİ, İKİSİ DE BOZULDU

01 Mayıs 2013 tarihinde doping kontrol numunesi alınacağına yönelik bilgi verilmesine rağmen örnek vermeyi reddeden ve doping kontrol istasyonunu terk eden Ümit Tan, eski başkan Mehmet Terzi dönemindeki Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından 18 Temmuz 2013 tarih ve 2013/109-143 E.K. sayılı karar ile spordan iki yıl men cezası almıştı.

Ancak bu karar sporcunun avukatı tarafından yapılan itiraz sonunda bozuldu. Merkez Ceza Kurulu'nun 15.05.2013 tarih ve 20 13/1 1-8 E.K. sayılı kararı ile iki yıl müsabakalardan men cezasının kaldırılmasına karar verildi. Ceza kurulu, Atletizm Federasyonu disiplin kurulunun savunma istemeden karar verildiği gerekçesiyle tekrar görüşülmesine karar verdi ve dosyayı Atletizm Federasyonu'na gönderdi.

ATLETİZM FEDERASYONU'NDA YÖNETİM DEĞİŞTİ

Bu süre zarfında Türkiye Atletizm Federasyonu'nda yönetim değişti ve Fatih Çintimar göreve geldi. Yeni oluşan Disiplin kurulu ilk olarak Ümit Tan dosyasını görüştü ve yine savunma almadan ve gerekli delilleri beklemeden 01.11.2013 tarih ve 2013/11-54 E.K. sayılı kararı ile tekrar sporcuya iki yıl ceza verdi. Ümit Tan tekrar Tahkim Kurulu'na itiraz etti ve tekrar yargılanma hakkı elde etti.

TAHKİM, TAF'A "BU KARARINIZI TEKRAR GÖRÜŞÜN" DEDİ

Tahkim Kurulu yargılamada Fatih Çintimar yönetimini de hatalı bularak sporcu Ümit Tan'ın yargılanmasına karar verdi.

Tahkim Kurulu yapılan itiraza 30 Ocak 2014 tarihinde oybirliği ile karar verdi ve Türkiye Atletizm Federasyonu başkanlığına şu yazıyı gönderdi;

"Türkiye Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu'nun 01.11.2013 tarih ve 2013/11-54 E.K. sayılı kararı ile tayin olunan 2 yıl müsabakalardan men cezasının KALDIRILMASINA, başvuru ücretinin iadesine, kararın ilgililere tebliğ ile duruşmalı inceleme yapılarak yeniden karar verilmesinin temini için Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanlığına gönderilmesine, 30 Ocak 2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi."

BAŞKAN FATİH ÇİNTİMAR: ''BU KARAR BİZİ DE RAHATLATTI"

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ise yaptığı açıklamada, "Bu karar bizi de rahatlattı'' dedi.

Çintimar şu açıklamada bulundu;

''Biz sporcunun suçu kesinleşmeden ceza almasından yana değiliz. Yeniden yargılanması doğru bir karardır. Sporcularımızın artık dopingden yakalanmasını değil, doping kullanmamasını istiyoruz. Tahkim Kurulu'nun verdiği karara göre yeniden yargılama doğrudur. Disiplin kurulumuzda gerekli hassasiyeti gösterecektir.'' ERCAN ATA - ANKARA / (fotoğraflı) ea(gh)