Ali DANAŞ, İSTANBUL-

Beşiktaş'ı transferler ve yeni sezona hazırlık döneminde oldukça sıkıntılı günler bekliyor.

Spor Toto Süper Lig'i 62 puanla 3. sırada bitirerek beklentilerin uzağında bir derece elde eden siyah beyazlılarda kaybedilen ikinciliğin faturasının bir hayli kabarık olacağı görülüyor.

ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE DİREKT KATILIM PARASI 8.6 MİLYON EURO TEHLİKEDE

Fenerbahçe'nin cezalı olduğu için katılamayacağı Şampiyonlar Ligi'ne 2.sırada bulunan takım direkt gidecek ve 8.6 milyon Euro katılım bedeli alacak.

Beşiktaş defalarca eline fırsat geçmesine rağmen bu fırsatları 3 puana dönüştüremedi ve ligi 3. sırada bitirerek peşin alacağı 8.6 milyon Euro'dan oldu. Şampiyonlar Ligi'ne kalabilmek için artık 2 eleme oynaması gereken siyah beyazlıları oldukça zorlu rakipler bekliyor. Bu rakiplerden bazıları Arsenal, Napoli, Zenit gibi takımlar.

Şampiyonlar Ligi'nin hasılat, prim, reklam ve tv gelirleri ile birlikte katılan takıma minimum 35 milyon Euro civarında bir bedel kazandırdığı düşünüldüğünde Beşiktaş'ın maddi kaybının yüksekliği ortaya çıkıyor.

UEFA AVRUPA LİGİ'NİN MADDİ GETİRİSİ ŞAMPİYONLAR LİGİ'Nİ ORANLA DAHA AZ

Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'nden elenmesi halinde devam edeceği UEFA Avrupa Ligi'nin katılım bedeli 1.3 milyon, kupayı kazanan takımın şampiyonluk primi olarak aldığı bedel ise sadece 5 milyon Euro. Yani UEFA Avrupa Ligi'nin katılım ve şampiyonluk bedeli bile Şampiyonlar Ligi'nin ayak bastı parasına ulaşamıyor. UEFA Avrupa Ligi'ni kazanan takımın bütün bir sezonda ancak 10 milyon Euro dolaylarında bir hasılat elde etmesi bile iki kupa arasındaki farkı ve Beşiktaş'ın kayıplarını göstermeye yetiyor.

Beşiktaş'ın Avrupa Ligi'ne direk katılması ve 1.3 milyon Euro'ya hak kazanması için Şampiyonlar Ligi elemelerinde en azından ilk turu geçmesi gerekiyor. Çünkü ilk turu geçtikten sonra Play-Off'ta elenen takımlar UEFA Avrupa Ligi gruplarına doğrudan katılma hakkı kazanıyor. Aksi takdirde Beşiktaş Şampiyonlar Ligi 3. elemeyi geçemezse UEFA Avrupa Ligi için de Play-Off oynamak zorunda kalacak.

SÜPER LİG 3.LÜĞÜ TRANSFER PLANLAMASINI DA ETKİLEYECEK

Beşiktaş'ın ligi 3. sırada bitirmesi maddi kayıplarının yanında transfer planlarını da oldukça etkiyecek. Maddi sıkıntıların had safhaya ulaştığı ve yabancı oyuncuların kulübe ihtarname çekmeye başladığı bir dönemde yeni transferler için kaynak arayışında olan Beşiktaş Yönetimi'nin eli kolu bağlanmış durumda. Yabancı kontenjanı açısından en rahat kulüp konumunda olan siyah beyazlıların en büyük sıkıntısı ise yapılan transfer görüşmelerinde kulübün içinde olduğu maddi zorluk öne sürülerek istenen teminatlar. Transfer planlarını ilk etapta Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılım ve gelecek paraya göre kuran siyah beyazılar şimdi yeni bir strateji belirleyerek transfer listesinde bulunan daha uygun oyunculara yönelecek.

ERKEN FORM TUTMANIN SIKINTISI LİGE YANSIYOR

Şampiyonlar Ligi'ne 3.eleme turundan katılacak olan Beşiktaş ilk maçlarını Temmuz ayının sonunda veya Ağustos'un ilk haftasında oynayacağı için yeni sezon çalışmalarına da diğer Süper Lig takımlarından en az 20 gün erken başlayacak.2014-2015 sezonunun 29 Ağustos'ta start alacağının açıklanmasından sonra Avrupa'da eleme oynamayacak takımlar sezon planlamasını 15-20 gün sarkıtarak ileri tarihlere çektiler. İki eleme oynayacağı için sezonu 24 Haziran'da açacak olan siyah beyazlılar erken form tutmak zorunda kalacak. Süper Lig'de daha önceki yıllarda sezonu erken açıp form tutan takımların ligde yaşadığı zorluklar düşünüldüğünde 3.olarak eleme oynamak zorunda olan Beşiktaş'ı önümüzdeki sezon form tutma konusunda da sıkıntılar bekliyor.

AD (UD)