CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Gaziantep, Trabzon, Eskişehir, Sakarya gibi bir çok şehirde TOKİ tarafından yapımına başlanan stadyumlar için TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, meclisteki CHP grubunun desteğiyle Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) arasındaki anlaşmalarla yapılan veya yapımına başlanan 19 stadyumla ilgili olarak meclise bir araştırma önergesi sundu.
Araştırma önergesinde, "hem Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ arasındaki anlaşmalar, hem ihalelerin biçimi, hem de eski stadyum yerlerinin değerlendirme şekli ciddi kuşkular ortaya çıkarmaktadır" vurgusu yapıldı.
Gaziantep'teki 18 bin seyirci kapasiteli Kamil Ocak Stadyumu'nun da yıkılacak stadyumlar arasında olduğunu belirten Serindağ, "Yeni stadyumlar şehir dışına yapılırken, eski stadyumların yerleri Alış Veriş Merkezleri yapılarak buralardan ciddi rant sağlanıyor" dedi.
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ'ın TBMM verdiği Araştırma Önergesi'nin tamamı şöyle:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak yapılan çalışmalara paralel olarak toplamda 19 adet stadyum ve 1 adet 10 bin kişilik kapalı spor salonu yapılmasına karar verildiğini açıklamıştı.
İstanbul ve Mersin'deki stadyumların inşaatların bitirildiği, kullanıma açıldığı bilinmektedir. TOKİ Başkanı'nın açıklamasına göre Afyonkarahisar, Malatya, Trabzon, Sivas, Eskişehir, Samsun, Antalya, Gaziantep, Adana, Sakarya ve Kocaeli illerinde toplam 11 stadyumun ihalesinin yapıldığı ve inşaatlara başlandığı anlaşılmaktadır. Yine TOKİ Başkanı Karabel'in açıklamasına göre, Hatay'da yapılması planlanan stadyumlar ihale aşamasına gelmiş, Ankara , Diyarbakır, Batman, İzmir (2) ve Edirne'de ise inşa edilmesi planlanan statlar da ihale hazırlık aşamasındadır.
TOKİ ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan anlaşmalar gereğince 2'si bitmiş, 11'i inşaatına başlanmış, 7'si de ihaleye çıkacak toplam 19 farklı şehirdeki, 20 yeni stadyum yapma kararının kim tarafından ve hangi kriterlere göre verildiği belirsizdir. Üstelik yapılan ve yapılması planlanan 20 yeni stadyumun bir ihtiyaç sonucu olup olmadığı da belirsizdir.
Yapılan veya yapılması planlanan bu stadyumlar, eski stadyumların yerine yapılmamaktadır. Yeni arsalar üzerine inşa edilmektedir. Eski stadyumların yeri ise TOKİ'ye devredilmektedir. Bu durum dikkat çekicidir. Örneğin Gaziantep'te 18 bin seyirci kapasiteli Kamil Ocak Stadyumu yıkılmak istenmektedir. Stadyumun tribünleri bazı çok özel maçlar hariç genellikle dolmamaktadır. Mevcut stadyum şehrin en merkezi yerinde bulunmakta ve seyirciler stadyuma kolayca ulaşabilmektedir. Yeni stadyumun yapılmakta olduğu alan ise şehre uzak ve ulaşım oldukça zordur. Esasen mevcut stadyum kapasitesi arttırılarak modernleştirilebilir. Ya da mutlaka yeni bir stadyum yapılmak isteniyorsa, mevcut stadyum yıkılarak yerine yapılabilir. Tüm bu alternatiflere rağmen yeni stadyum planlanan alan yapılacaksa mevcut stadyumun yeri Kent Meydanı olarak düzenlenmelidir. Gaziantep'te de genel talep bu yöndedir. Hükümetin eski stadyumun yerine Alış Veriş Merkezi yapmak istemesi bu projenin rant amaçlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Benzer bir durum İstanbul Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı için de geçerlidir. Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı yıkılmış, TOKİ Ayazağa'da yeni bir stadyum inşa ederken, eski stadın yerine ise alış veriş merkezi ve konut yapmaya başlamıştır. Benzer bir durumun diğer şehirlerde de geçerli olduğu akla gelmektedir. Bu durumda, hem Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ arasındaki anlaşmalar, hem ihalelerin biçimi, hem de eski stadyum yerlerinin değerlendirme şekli ciddi kuşkular ortaya çıkarmaktadır.
Bu nedenlerle, ülkemizde Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TOKİ işbirliği ile yapılan stadyumlarla ilgili gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla, Anayasa'nın 98. Ve TBMM'nin İçtüzüğü'nün 104. Ve 105. Maddeleri gereğince, Meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz."