Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, "2013 yılında alınan doping örneklerinin yüzde 8.8' inde, bu branşlara bakıldığında ise, haltercilerden alınan örneklerin yüzde 15.8'inde, atletlerden alınan örneklerin yüzde 12'sinde, yağlı güreşlerden alınan örneklerin yüzde 24'ünde ve vücut geliştirme sporcularından alınan örneklerin yüzde 26'sında yasaklı madde saptanmıştır" dedi.

Doping konusunun araştırılması ve alınacak önlemlerin için 28 Kasım 2013 tarihinde kurulan TBMM Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı. Komisyon Başkanı Osman Aşkın Bak ve komisyon üyesi milletvekilleri bugün sabah TBMM Tören Salonu'nda gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya geldi ve hazırlanan rapor hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda sporda dünya çapında doping kullanımının artığı ve buna karşın alınan tedbirlerin her geçen gün daha da geliştirildiğinin görüldüğünü belirten TBMM Sporda Doping Sorununu Araştırma Komisyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, "Özellikle sporcuların günümüzde eski dönemlere oranla çok daha fazla performans sergilemek zorunda kalması ve spor endüstrisinin özgün koşulları sporda doping kullanımını tetiklemekte ve buna sporcunun, yöneticinin ve çalıştırıcıların bilinç eksikliği de eklendiğinde endişe verici bir tabloyla karşılaşılmaktadır. Ülkemizde 2003 ile 2013 yılları arasında doping kontrol istatistikleri kapsamında 2003 yılında 678 sporcudan alınan numuneden 10'unda, 2013 yılına gelindiğinde 3 bin 219 numuneden 144 tanesinde pozitif çıktığını görüyoruz. Bu bizi ve hepimizi endişeye sevk etti. 2013 yılında alınan örneklerin yüzde 8.8'inde, bu branşlara baktığımızda ise, haltercilerden alınan örneklerin yüzde 15.8'inde, atletlerden alınan örneklerin yüzde 12'sinde, yağlı güreşlerden alınan örneklerin yüzde 24'ünde ve vücut geliştirme sporcularından alınan örneklerin yüzde 26'sında yasaklı madde saptanmıştır" dedi.

Bak, şunları söyledi: "Çok sayıda sporcunun yasaklı madde kullandığının saptanmış olması, spor kamuoyu ile birlikte uluslar arası spor kuruluşlarının ilgisinin Türkiye'ye yoğunlaşmasına neden olmuştur. Bizde milletvekilleri olarak tüm partilerimizle verdiği önergelerle 28 Kasım'da bir dopingle mücadele komisyonu kurulması için meclisimizin iradesi ortaya çıktı. Bizde o tarihten itibaren çalışmalara başladık. Şunu gördük biz, sporcuların çalıştırıcıların, yöneticilerin doping konusunda yeterince bilinçli olmadıklarını gördük. Dolayısıyla çok kapsamlı bir eğitime ihtiyacımız var doping konusunda. Sporcu, antrenör ve yöneticilerin ciddi şekilde eğitime ve kontrole ihtiyacı var. Biz yöneticiler olarak, siyasetçiler olarak bunun önlenmesi için her türlü çalışmaları yapmaya hazırız. Biliyorsunuz bizim doping kontrol merkezimizin tekrar akredite edilmesi durumu var. Askıya alınmıştı. Bu süreç hızla ilerliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle bu yıl sonunda tamamlanmış olacak. Türkiye akreditesini almış laboratuvarı ile 2014 yılı sonunda hazır olmuş olacak. Artık analizlerimizi burada yaptıracağız"

Söz alan komisyon üyesi MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ise, konuyla ilgili kanun teklifi gerektiğini belirterek, "Bu çıkan sonuç bildirgesinde mutlaka bir kanun teklifi verelim hep beraber. Türk sporu için bu dopingden kurtulmanın yaptırım gücü olarak cezalar olması lazım. Eğer bir yanlışlık varsa bununda cezasının ödenmesi lazım. Birlik beraberlik içeresinde kanun telfini mutlaka hazırlayıp verelim" önerisinde bulundu.

() (FK)