VÜCUT geliştirme şampiyonu Şahin İrencin'in aşırı dozda aldığı ileri sürülen doping ilaçları yüzünden hayatını kaybetmesi üzerine soruşturma başlatan Gençlik ve Spor Bakanlığı, spor salonlarında satılan yasa dışı ilaçlar konusunda 08-10-2012 tarihinde 81 ilin valiliğini uyardığı ortaya çıktı.
Dopinge karşı 'sıfır tolerans' ilkesiyle harekete eden Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 8 Ekim 2012 tarihinde 81 ilin Valiliğini, spor salonlarında eczane dışında satışı yasak olan ilaçların satışının engellenmesi konusunda uyarıda bulunduğu ortaya çıktı. Uyarıya rağmen sporcuların bu ilaçları kullanmaya devam etmesi ise Vücut Geliştirmedeki ölümlerin 'bile bile lades' anlamına geldiğini gösteriyor.
Vücut geliştirme şampiyonu Şahin İrencin'in kullandığı doping maddesiyle hayatını kaybetmesi yasa dışı yollarla temin edilen doping ilaçlarının temini ve kullanımı tartışmalarını gündeme getirmiş, Sağlık Bakanlığı da, 23 Temmuz 2012 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'nı spor salonlarında kaçak kullanılan doping maddeleri konusunda uyardığı ileri sürülmüştü. Şahin İrencin'in ölümü üzerine Vücut Geliştirme Federasyonu hakkında soruşturma başlatan ve sorumluların mutlaka cezalandırılması gerektiğini açıklayan Gençlik ve Spor Bakanlığının, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen yazıyı dikkate alarak 81 valisini uyardığı ortaya çıktı.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç adına Müsteşar Basri Hakan Hakyemez imzasıyla 8 Ekim 2012 tarihinde, 81 ilin Valiliği'ne göndiği resmi yazıda, ''Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı'ndan alınan ilgili yazıda, Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesislerinde, eczane dışında satışı yasak olan ilaçların satılmakta olduğuna dair şikâyetler alındığı belirtilmekte olup, söz konusu merkezlerin bu tür ilaçları satmamaları konusunda uyarılmaları talep edilmektedir. Bu itibarla, eczane dışında satışları yasak olan ilaçların özel beden eğitimi ve spor tesislerinde satışının engellenmesi hususunda gereken hassasiyetin gösterilmesini rica ederim" ifadeleri yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın spor salonları ve fitness salonlarında satılan kaçak ilaçlarla ilgili uyarılarının bazı valilikler tarafından ciddiye alındığı, bazıları tarafından ise umursanmadığı Şahin İrencin'in ölümü ile ortaya çıkmış oldu. EA(MA/FG)