Bülent Yavuz, yaptığı açıklamada, Deniz Çoban'ın davranışının "affedilemez"olduğunu belirterek, "Aklı başında olan bir hakem bunu yapar mı? Bu, bütün hakemleri töhmet altında bırakmak, sıkıntıya sokmaktır" dedi.

Çoban'ın yeni bir çığır açtığını vurgulayan Yavuz, "Dünyada veya Avrupa'da bir hakem ilk kez mi hatalı maç yönetiyor? Türkiye'de popüler hakemlerimiz de birçok hata yaptı, çıkıp özür dilediler mi? Böyle bir mantık olabilir mi? Buna hakkı yoktu. Bugün veya yarın bir basın toplantısı yaparak 'o maçı çok kötü yönettim. Utanıyorum ve hakemliği bırakıyorum' dersin. Deniz Çoban bir daha Türkiye'de hakemlik yapamaz" diye konuştu.

"Hakemlik hayatı bitmiştir"

"Türk hakem camiasında bu bir ayıptır" diyen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakemliğin otoriter kimliğini, MHK Başkanı derhal ortaya koymalıdır. Bir açıklama yapması gerekmektedir. Yoksa Deniz Çoban'ın bu davranışının ardından her hafta bir kaos olur. Deniz Çoban'ın bu davranışı affedilmez ve hakemlik hayatı bitmiştir."

Bülent Yavuz, Kasımpaşa Teknik Direktörü Rıza Çalımbay'ın, Deniz Çoban'ın açıklamaları sırasındaki davranışıyla ilgili olarak da, "Rıza Çalımbay'ın birçok maçını yönettim. Duygusal birisi. O da üzüldü ve kendisini teskin etti. Rıza hocanın duygusal desteği takdire şayandı" şeklinde konuştu.

Çulcu: "Aktif hakemlikte dilediği son özür olmalıdır"

Eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu ise Deniz Çoban'ın dün akşamki özrünün, aktif hakemlikte dilediği son özür olması gerektiğini söyledi.

Deniz Çoban'ın maçın ardından duygusal eşiğini kontrol edemediğini kaydeden Çulcu, "Deniz Çoban, bundan önceki pek çok müsabakasında da hatalar yaptı ama ne hikmetse dün akşam umutlarının tükendiği bir an olsa ki, canlı yayında özür dileyecek kadar olayı üst seviyeye taşıdı. Bu, bir hakemin beklentileri adına tükenişidir. Dolayısıyla aktif hakemlikte dilediği son özür olmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Bundan sonra hakemlik yaptırmazlar"

Çulcu, Deniz Çoban'ın davranışının hakemlik için uygun olmadığını aktararak, "Bundan sonra bu duygusal çizgisiyle hakemlik yapması uygun değildir. Zaten yaptırmazlar da. Çünkü vereceği bir penaltı veya kırmızı kartta taraftarlar, kendisini hatalı bulacaktır ve beğenmediklerinde 'özür dile', 'özür dile' bağıracaklardır. Özür dilemek tabii ki erdemliktir, aktif hakemlikte herkesin gözü önünde dilediği bu özür, son özrü olmalıdır"şeklinde görüş bildirdi.

Hatanın futbolun doğasında olduğunu ve herkesin yapabileceğini anlatan Çulcu, "Hakem, bir otoritedir. Bundan önceki maçlarında daha skandal hatalarına rağmen özür dilemeyip, bu maçtan sonra çıkıp özür dilemesi onun duygusal eşiğini  kontrol edemediğini ve tükendiğini gösterir. Bundan sonra hakemlik yapması sıkıntı oluşturur"değerlendirmesinde bulundu.

Özerten: "İşin esası doğru ancak usul yanlış"

Eski MHK Başkanı Ufuk Özerten de Deniz Çoban'ın özür dilemesiyle ilgili, "İşin esası doğru ancak usul yanlış" diye konuştu.

Yaptığı yanlışı anlayan bir kişinin bu yanlıştan geri dönmesinin doğru olduğunu belirten Özerten,"Yine de bu şekilde olmamalıydı. Önce bunu MHK ile konuşmalıydı, sonra gerekiyorsa MHK Başkanı ile bir toplantı yapmalıydı. Öyle bir açıklama yapmalıydı. Yoksa bu, arkasından gelen nesile kötü örnek olur" şeklinde konuştu.

Özerten, Deniz Çoban'ın canlı yayındaki açıklamalarının hakemlik disiplinine aykırı bir durum olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Deniz Çoban bu açıklamayı hangi ruh haliyle yapıyor? Deniz Çoban bunu niye yaptı yerine, niye bu hale geldi, bunu iyi sorgulamak gerekiyor. Her şeyde bir hakem feda etmek pek olacak bir şey değildir. Kazanılacak insanları kazanmak lazım ama bazı hareketler geleceğe kötü örnek olacaksa hiç kangren olmadan da  kesip atmak gerekiyor. Hakemler niye bu hale geliyor? Yurt dışında maç yöneten  hakemler, orada maç yönettikleri gibi Türkiye'de niye maç yönetemiyorlar? Bunlara koca bir soru işarete koymak gerekiyor."

Erman Toroğlu: Artık hakemlik yapmamalı

Eski hakem Erman Toroğlu Deniz Çoban'ın özür dilemesini doğru bulmadığını söyledi, "Artık hakemlik yapmamalı" dedi. Toroğlu, Deniz Çoban'ın açıklama yapmasıyla arkadaşlarına ihanet ettiğini de belirtti. Toroğlu, maçta futbol sahtekarlığı yapan oyuncular olduğunu da öne sürdü.